Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

5-u-1 Društvene Igre 05-422

Neverovatan set društvenih igara! Pored već dobro poznatih igara Backgammon, Šah, Čoveče ne ljuti se pronaći ćete mnoštvo zanimljivih igara uz koje ćete se zabaviti sa celom porodicom.

Ocena Posetilaca Broj ocena: 214
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Društvene Igre i Mozgalice

Šifra Proizvoda: 21922

Poslednja cena bila je: 590 din

Karakteristike proizvoda: 5-u-1 Društvene Igre 05-422

5-u-1 Društvene Igre

Sadržaj paketa:

Šahovska ploča

Ploča za igru Zmije i lestve

Ploča za Igru Čoveče ne ljuti se

Ploča za igru Backgammon

16 belih figura

16 crnih figura

16 crnih dugmića

16 belih dugmića

3 male kockice

16 figurica za Čoveče ne ljuti se

Ogovarajuća uputstva za igranje

Dimenzije tabli: 18x18 cm

Napomena: Igra nije namenjena deci ispod 3 godine starosti zbog sitnih delova koji mogu izazvati gušenje. Proizvod se preporučuje deci starijoj od 6 godina.

Opis proizvoda: 5-u-1 Društvene Igre 05-422

Backgammon - strateška igra za dve osobe
Backgammon je igra čudesne životne snage. U Evropi je poznata još od 19. veka, a na Istoku je omiljena i dan danas. Pod nazivom Trick-Track ili Puff bila je poznata u zemljama nemačkog govornog područja. U SAD se ova igra pojavila pod imenom Backgammon, te se ne tako davno preselila i u Evropu. Održavaju se i takmičenja za titulu majstora pojedinih zemalja, ali i takmičenja za titulu evropskog i svetskog majstora. Oprema potrebna za igru: 1 ploča, po 15 belih i crnih dugmića, 2 kockice, 1 Dopplerova (dvostruka kocka) i pravila igre.

Čoveče ne ljuti se!
Igra je namenjena za 2-4 igrača. Svakiod igrača dobija 4 figure iste boje. Cilj igre je da se sve četiri figure iste boje postave na odgovarajuća polja kućice. Prvi igrač koji stigne do cilja je pobednik. Oprema potrebna za igru: 1 ploča za Čoveče ne ljuti se!, 4 figure u odgovarajućoj boji za svakog igrača, 1 kockica.

Zmije i lestve
Igra je namenjena za 2-4 igrača. Igra počinje ređanjem figura na početne pozicije. Igrač koji je napotezu baca kocku i pomera figuru onoliko polja koliko kocka pokazuje. Ako figura igrača dođe na polje na kom se nalaze lestve, figuru pomera na polje koje je lestvama povezano. Ako figura dođe na polje na kome se nalazi zmija, figura mora biti pomerena na polje na koje pokazuje rep zmije. Pobednik je igrač koji sa svojom figurom prvi stigne na cilj. Oprema potrebna za igru: 1 ploča za igru Zmije i lestve, po jedna figura za svakog igrača, 1 kockica.

Šah
Ne postoje pouzdani podaci o njegovom postanku. Najverovatnije je da se pojavio pre više od 2.000 godina. Prilikom arheoloških iskopavanja u Uzbekistanu nađene su dve figurice od slonovače koje pripadaju periodu vladavine cara Huviške (II vek). Stručnjaci smatraju da su to šahovske figurice. U V veku nastala je u Indiji posebna vrsta vojne igre na drvenoj ploči - čaturanga, što znači četverodeoni. Čaturanga je kao daleki predak današnjeg šaha bila igra koja je odražavala sastav i poredak tadašnje indijske vojske, koju su sačinjavala 4 roda: pešadija, konjica, slonovi i borna kola, a u sredini su se nalazili radža (kralj) i njegov savetnik mantrin (današnja kraljica ili dama). Kretanje figura određivalo se bacanjem kocke.
Igru su u VI veku prihvatili Persijanci (čatrang), a od njih u VII veku Arapi su osvajanjem Irana preuzeli i tokom naredna dva veka bila je veoma populara u arapskim zemljama. Održavani su mečevi između najboljih igrača, proučena su moguća otvaranja (tabije) i sastavljeni su prvi problemi otvaranja (mansube). Kalif Harun al Rašid je poslao krajem VIII veka francuskom vladaru Karlu Velikom na poklon šah od slonove kosti. U IX veku Arapi su je pod imenom šatrandž preneli u Španiju, Šatrandž predstavlja viši oblik čaturange. Ishod borbe više ne određuje slučaj (bacanje kockice), već logika i snalažljivost igrača. Igra postiže veliku popularnost i širi se po evropskim zemljama sve do Islanda. Francuski kralj Luj IX je 1254. godine izdao specijalni edikt koji je zabranjivao igranje šaha. U Evropi je šah usavršen uvođenjem rokade i povećanjem dejstva kraljice i lovca (kod Arapa je kraljica mogla ići samo po jedno polje ukoso, a lovac je mogao da skače ukoso na svako treće polje: pošto je teško bilo izvesti mat, postojala su dva načina da se pobedi - usamljivanjem protivničkog kralja i patom, koji se računao kao pobeda za patiranu stranu). Sa reformom su ukinuta ova dva načina pobede. Usavršavanjem od drevne čaturange igra je poprimala današnji oblik. Nastala je u XV veku kada se 1497. godine pojavilo prvo štampano delo o šahu koje je napisao španski šahist Lusena. Njegovo delo su nastavili u XVI i XVII veku španac Rui Lopez i italijani Polerio i Greko, sve dok u XVIII veku francuski šahovski majstor Filidor delom Analiza šahovske igre (fr. Analyse des Échecs) nije postavio temelje savremenoj šahovskoj teoriji. (izvor: Wikipedia). Oprema potrebna za igru: 1 ploča za šah, 32 figure - po 16 u istoj boji za svakog igrača.

Ostale igre na ploči za šah
Dama
Nemačka igra dame
Vuk i ovce
Ming-Mang
Turska dama
Dama - dijagonalno
Piramida
Poljska dama
Dama u uglu
Zatvaranje
Problem osam kraljica

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.