Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Začinsko i lekovito bilje

Sortiraj Proizvode:

Suzi Izbor Proizvoda:

Kliknite za detalje - Seme za začinsko bilje 5 kesica -  Rukola - Diplotaxis tenuifolia Semenarna 1070

Kao salata, dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidansom, a krase je i brojna lekovita svojstva.

cena: 299 dinara

šifra: 38044

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme 5 kesica Bosiljak miks Franchi Sementi Virimax

Pakovanje od 5 kesica semena mešavine bosiljka, obični, rubin, limunski i sitnolisni, u svakoj kesici. Osim što predivno miriše, bosiljak poboljšava ukus kuvanim jelima i salatama, a od njega se može praviti čaj i ulje.

cena: 269 dinara

šifra: 12016

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Začinsko bilje Korijander seme 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Začinsko bilje Korijander seme, pakovanje od 10 kesica renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Korijander može da se koristi svež, kao i njegov osušen list i seme, tokom cele godine.

cena: 269 dinara

šifra: 14573

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Začinska biljka Komorač seme 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Seme začinske biljke komorač, pakovanje od 5 kesica renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Komorač potiče sa Mediterana i ove kulture imaju dugu tradiciju upotrebe komorača u kulinarstvu i medicini.

cena: 269 dinara

šifra: 14552

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Začinsko bilje Mirođija seme 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Začinsko bilje Mirođija seme, pakovanje od 5 kesica renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Mirođija je dobar i neškodljiv začin, zastupljen i u narodnoj medicini.

cena: 269 dinara

šifra: 14646

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Seme za začinsko bilje - Origano 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Seme za začinsko bilje Origano, pakovanje od 5 kesica renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Origano je u narodu poznat i kao vranilova trava, bakina trava, crnovrh i mravinac.

cena: 269 dinara

šifra: 14664

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Začinska biljka Peršun domaći lišćar - seme 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Začinska biljka Peršun domaći lišćar - seme 5 kesica renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Peršun ima mnoga korisna svojstva za organizam.

cena: 269 dinara

šifra: 15228

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Seme 5 kesica Bosiljak rubin Franchi Sementi Virimax

Pakovanje od 5 kesica semena bosiljka rubin, proizvođača Franchi Sementi Virimax. Osim što predivno miriše, bosiljak poboljšava ukus kuvanim jelima i salatama, a od njega se može praviti čaj i ulje.

cena: 269 dinara

šifra: 17605

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Luk vlašac seme 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Luk vlašac seme 5 kesica renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Fino seckan dodaje se supama, varivima od povrća i umacima. Sveži vlašac često se koristi kao dekoracija.

cena: 269 dinara

šifra: 19516

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Seme 5 kesica Bosiljak sitnolisni Franchi Sementi Virimax

Seme sitnolisnog bosiljka, pakovanje od 5 kesica, proizvođača Franchi Sementi Virimax. Osim što predivno miriše, bosiljak poboljšava ukus kuvanim jelima i salatama, a od njega se može praviti čaj i ulje.

cena: 269 dinara

šifra: 28756

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Kamilica seme 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Kamilica pakovanje od 5 kesica semena renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Kamilica je u narodu poznata lekovita biljka. Koriste se njen list i cvet.

cena: 269 dinara

šifra: 28759

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Pitoma nana seme 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Pitoma nana, seme 10 kesica renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Pitoma nana je prava kulturna biljka, visoka je oko pola metra i razgranata. Koristimo njen list za pripremu čajeva i lekova.

cena: 269 dinara

šifra: 36733

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Ruzmarin seme 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Ruzmarin, seme 10 kesica renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Koristi se za aromatizovanje povrća i jela od mesa.

cena: 269 dinara

šifra: 41563

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Timijan - Majčina dušica seme 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Timijan ili majčina dušica, seme 5 kesica renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Ova biljka nema nijedan štetan, toksični sastojak.

cena: 269 dinara

šifra: 46842

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Seme za Peršun kovrdžavi 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Seme za Peršun kovrdžavi, pakovanje od 5 kesica, renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Peršun ima mnoga korisna svojstva za organizam. Vrlo dekorativna biljka, na trpezi i u bašti.

cena: 269 dinara

šifra: 81652

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Seme za Bosiljak krupnolisni 5 kesica Villager 023341

Osim što predivno miriše, bosiljak poboljšava ukus kuvanim jelima i salatama, a od njega se može praviti čaj i ulje.

cena: 200 dinara

šifra: 15

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme za Bosiljak sitnolisni 5 kesica Villager 011312

Osim što predivno miriše, bosiljak poboljšava ukus kuvanim jelima i salatama, a od njega se može praviti čaj i ulje.

cena: 200 dinara

šifra: 37171

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme 5 kesica - Kamilica Villager 003586

Kamilica je u narodu poznata lekovita biljka. Koriste se njen list i cvet.

cena: 200 dinara

šifra: 37175

Ocena Posetilaca(5)
Kliknite za detalje - Seme za začin - Korijander - 5 kesica Villager 005816

Korijander može da se koristi svež, kao i njegov osušen list i seme, tokom cele godine. Izuzetno je cenjen začin koji se dodaje mnogim jelima. Najbolji je čistač otrova i teških metala iz organizma.

cena: 200 dinara

šifra: 37179

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme za Origano 5 kesica Villager 003594

Origano je u narodu poznat i kao vranilova trava, bakina trava, crnovrh i mravinac. Origano je važna kulinarska biljka, a od antičkih vremena origano ima i medicinsku primenu.

cena: 200 dinara

šifra: 37186

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme za Peršun kovrdžavi Riccio Verde Scuro 5 kesica Villager 011329

Peršun se ubraja u lekovito bilje koje sprečava nadimanje, umiruje grčeve i blagotvorno je za vrenje u crevima.

cena: 200 dinara

šifra: 37191

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme za Ruzmarin 5 kesica Villager 003602

Premda posvećen boginji lepote i ljubavi Afroditi, ruzmarin nije samo simbol ljubavi. On je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje.

cena: 200 dinara

šifra: 37193

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme za Timijan 5 kesica Villager 003459

Poštovanje u narodu i široku primenu u narodnoj medicini, timijan ili majčina dušica je svojski zaslužio. Ova biljka nema nijedan štetan, toksični sastojak.

cena: 200 dinara

šifra: 37287

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Žalfija - seme 5 kesica Villager 003522

Sam naziv žalfije (lat. Salvia officinalis) potiče od reči salvare, što znači spasiti, izlečiti, jer su je još stari Rimljani veoma koristili u lečenju raznih bolesti, a officinalis znači lekovit.

cena: 200 dinara

šifra: 37289

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme za začin 2 kesice - Anis - Pimpinella anisum Semenarna 1101

Anis se danas najviše koristi kao začin za kolače, pecivo i hleb. U nekim krajevima sa anisom se začinjavaju sosovi, variva i salate. Odličan je za probleme s varenjem, kao osveživač daha i za pluća.

cena: 150 dinara

šifra: 38015

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme za začinsko bilje 2 kesice - Bosiljak - Ocimum basilicum Semenarna 1076

Bosiljak je poznat po činjenici da ima jaka antioksidativna svojstva. Takođe, ima antibakterijska svojstva, jača imunološki sistem, sprečava oksidaciju holesterola, štiti srce...

cena: 150 dinara

šifra: 38021

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme za začin 2 kesice - Majoran - Majorana hortensis Moench. Semenarna 1094

Majoran ima slatkast, mirisan i osvežavajuć ukus. Dobro se slaže s guščijim i mesom divljači, paštetama, paradajzom, supama, salatama i jelima od krompira. Blagotvoran je za nervni sistem.

cena: 150 dinara

šifra: 38027

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme za Peršun - francuski kovrdžavi - 2 kesice Petroselinum crispum (Mill) Nym. 214

Koristi se za za dekorisanje jela, ali i za kuvanje, kao začinska biljka. Peršun, zbog bogatstva vitamina i minerala, već u malim količinama blagotvorno deluje na organizam.

cena: 150 dinara

šifra: 38037

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Seme za začinsko bilje 2 kesice -  Rukola - Diplotaxis tenuifolia Semenarna 1070

Kao salata, dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidansom, a krase je i brojna lekovita svojstva.

cena: 150 dinara

šifra: 38042

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Majčina dušica - Timijan - Thymus vulgaris - seme 2 kesice Semenarna 1112

Majčina dušica ili timijan je začin i lekovita biljka koja nema nijedan štetan sastojak! Veoma je aromatična pa se kao začin, svež ili suv, koristi u malim količinama. Čaj od ove biljke ima antiseptičko dejstvo.

cena: 150 dinara

šifra: 55937

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Kantarion seme 10 kesica Franchi Sementi Virimax

Kantarion seme, pakovanje od 10 kesica renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Kantarion je u narodu još poznat i pod imenima gospina trava, bogorodičina trava, posekotina, trava svetog Jovana.

RASPRODATO
cena: 499 dinara

šifra: 14549

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Seme za začin - Korijander - 10 kesica Villager 005816

Korijander može da se koristi svež, kao i njegov osušen list i seme, tokom cele godine. Izuzetno je cenjen začin koji se dodaje mnogim jelima. Najbolji je čistač otrova i teških metala iz organizma.

RASPRODATO
cena: 355 dinara

šifra: 37180

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Kantarion - seme 10 kesica Villager 004811

Kantarion je u narodu poznat po mnogim imenima i tradicionalno se koristi kao antiseptik. Delotvoran je i kod brojnih problema sistema za varenje. Od davnina se koristi u slučajevima psihičkih oboljenja.

RASPRODATO
cena: 355 dinara

šifra: 104691

Ocena Posetilaca(2)
Kliknite za detalje - Seme 5 kesica Bosiljak krupnolisni Franchi Sementi Virimax

Pakovanje od 5 kesica semena krupnolisnog (običnog) bosiljka, proizvođača Franchi Sementi Virimax. Osim što predivno miriše, bosiljak poboljšava ukus kuvanim jelima i salatama, a od njega se može praviti čaj i ulje.

RASPRODATO
cena: 269 dinara

šifra: 13924

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Kantarion seme 5 kesica Franchi Sementi Virimax

Kantarion seme, pakovanje od 5 kesica renomiranog italijanskog proizvođača Franchi Sementi Virimax. Kantarion je u narodu još poznat i pod imenima gospina trava, bogorodičina trava, posekotina, trava svetog Jovana.

RASPRODATO
cena: 269 dinara

šifra: 14550

Ocena Posetilaca(1)
Kliknite za detalje - Seme 5 kesica Lavanda primorska Virimax Franchi Sementi

Lavanda je biljka trajnica, jednostavna za uzgajanje, voli suvlja zemljišta i sunčana mesta. Poznata je po svojoj boji i mirisu. U domaćinstvu se koristi za osvežavanje prostora i kao začin.

RASPRODATO
cena: 269 dinara

šifra: 37323

Ocena Posetilaca(3)
Kliknite za detalje - Kantarion - seme 5 kesica Villager 004811

Kantarion je u narodu poznat po mnogim imenima i tradicionalno se koristi kao antiseptik. Delotvoran je i kod brojnih problema sistema za varenje. Od davnina se koristi u slučajevima psihičkih oboljenja.

RASPRODATO
cena: 200 dinara

šifra: 48759

Ocena Posetilaca(2)
Kliknite za detalje - Mirođija - Anethum graveolens L. - seme 1116

Mirođija je dobar začin koji se slaže uz mnoga jela, salate, mesa, variva. Cela biljka i plod imaju svojstvren prijatan aromatičan miris i ukus. U narodnoj medicini koristi se za bolji apetit i probavu.

RASPRODATO
cena: 79 dinara

šifra: 68311

Ocena Posetilaca(66)
Kliknite za detalje - Seme za Peršun - lisnati domaći - Petroselinum crispum (Mill) Nym. 213

Stari Rimljani su verovali da ako grickaju peršun mogu da popiju puno vina a da se ne napiju. Ovo možda i nije tačno, ali je tačno da peršun ima mnoga korisna svojstva za organizam.

RASPRODATO
cena: 79 dinara

šifra: 68014

Ocena Posetilaca(56)
Kliknite za detalje - Seme za Peršun - francuski kovrdžavi - Petroselinum crispum (Mill) Nym. 214

Koristi se za za dekorisanje jela, ali i za kuvanje, kao začinska biljka. Peršun, zbog bogatstva vitamina i minerala, već u malim količinama blagotvorno deluje na organizam.

RASPRODATO
cena: 79 dinara

šifra: 68016

Ocena Posetilaca(85)
Kliknite za detalje - Vlašac - seme - Allium shoenoprasum L. 599

Sitno seckani listovi vlašca koriste se kao začin za jela od proleća do jeseni, a ako se presade u lonce i drže u kući, mogu da se koriste i tokom cele zime. Zbog nežnog i ugodnog mirisa veoma je popularan začin.

RASPRODATO
cena: 79 dinara

šifra: 68117

Ocena Posetilaca(73)
Kliknite za detalje - Seme za začinsko bilje -  Rukola - Diplotaxis tenuifolia 1070

Kao salata, dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva.

RASPRODATO
cena: 79 dinara

šifra: 68230

Ocena Posetilaca(83)
Kliknite za detalje - Seme za začinsko bilje -  Divlja rukola - Diplotaxis tenuifolia 1071

Rukola je kultura skromnih zahteva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično cele godine. Možete je uzgajati u bašti ili žardinjeri.

RASPRODATO
cena: 79 dinara

šifra: 68232

Ocena Posetilaca(78)
Kliknite za detalje - Seme za začinsko bilje -  Peruanska jagoda - Physalis peruviana 1075

Peruanska ili andska jagoda je vrlo zdravo voće egzotičnog izgleda: zlatne bobice su zatvorene u suve, providne ljuske nalik lampionima. Koristi se za kuvanje poslastica, ali i dekoraciju!

RASPRODATO
cena: 79 dinara

šifra: 68238

Ocena Posetilaca(71)
Kliknite za detalje - Seme za začinsko bilje - Bosiljak - Ocimum basilicum L. 1076

Osim što predivno miriše, bosiljak poboljšava ukus kuvanim jelima i salatama, a od njega se može praviti i čaj. Bosiljak je poznat po činjenici da ima jaka antioksidativna i antibakterijska svojstva.

RASPRODATO
cena: 79 dinara

šifra: 68242

Ocena Posetilaca(74)
Kliknite za detalje - Seme za začinsko bilje - Bosiljak rubin - Ocimum basilicum L. 1077

Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka i sve su različite u izgledu i ukusu. Reč bosiljak dolazi od grčkog basilikon, što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci.

RASPRODATO
cena: 79 dinara

šifra: 68243

Ocena Posetilaca(56)
Kliknite za detalje - Seme za začinsko bilje - Grčki Bosiljak - Ocimum basilicum L. 1080

Bosiljak ima jaka antioksidativna i antibakterijska svojstva, jača imunološki sistem, sprečava oksidaciju holesterola, štiti srce i krvne sudove, smanjuje upale uzrokovane artritisom...

RASPRODATO
cena: 79 dinara

šifra: 68244

Ocena Posetilaca(89)
Kliknite za detalje - Seme za začinsko bilje - Limunski Bosiljak - Ocimum basilicum L. 1081

Bosiljak ima jaka antioksidativna i antibakterijska svojstva, jača imunološki sistem, sprečava oksidaciju holesterola, štiti srce i krvne sudove, smanjuje upale uzrokovane artritisom...

RASPRODATO
cena: 79 dinara

šifra: 68245

Ocena Posetilaca(69)
Prikazano 61 do 108 od 124 Prethodna 1 |   2 | 3  Sledeća 

Bosiljak, ruzmarin, mirođija, nana, korijander, kapar, vlašac... Lepu baštu ne možemo da zamislimo bez začina! Te mirisne biljke je potrebno mešati sa usevima jer utiču na bolji rast i ukus povrća, privlače pčele, štite od štetočina i bolesti. Bašta nam je lepša, jela su ukusnija!

Začinsko bilje se može, osim u baštama, gajiti i u saksijama i žardinjerama u kući, tako da ih uvek možete imati sveže pri ruci. Traže svetao, ne previše vruć prostor, vlažan vazduh i bogato zemljište. Leti ih obavezno iznesite na terasu ili balkon kako bi imali što više svetlosti i kiseonika.

U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor kvalitetnog semena za začinske biljke, u pakovanjima od po 2, 5 i 10 kesica, što je dovoljno za uspešno hobi baštovanstvo. Pratite uputstva o sadnji, uzgoju i berbi sa poleđine kesica za veću uspešnost vašeg hobi poduhvata.

Začinske biljke koje možete pronaći u našoj ponudi su pitoma nana, anis, više vrsta bosiljka, mirođija, korijander, divlja i domaća rukola, kapar, obični i kovrdžavi peršun, kamilica, majčina dušica ili timijan, slatki komorač, majoran, lavanda, žalfija, ruzmarin, origano, kantarion, ricinus, matičnjak, čubar, sikavica, mačija trava, peruanska jagoda, kim.

Osim što predivno miriše, bosiljak poboljšava ukus kuvanim jelima i salatama, a od njega se može praviti čaj i ulje.
Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka i sve su različite u izgledu i ukusu. Raste u raznim delovima sveta, a prvotno je uzgojen u tropskoj Aziji. Prvi pisani trag o bosiljku star je četiri milenijuma i potieče iz starog Egipta. Reč bosiljak (ital. basilico, engl. basil) dolazi od grčkog basilikon, što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci. Bosiljak je poznat po činjenici da ima jaka antioksidativna svojstva. Takođe, ima antibakterijska svojstva, jača imunološki sistem, sprečava oksidaciju holesterola, štiti srce i krvne sudove,, pomaže u borbi protiv infekcija, smanjuje upale uzrokovane artritisom.

Stari Rimljani su verovali da ako grickaju peršun mogu da popiju mnogo vina a da se ne napiju. Ovo možda i nije tačno, ali je tačno da peršun ima mnoga korisna svojstva za organizam.
Peršun je popularan zbog velikog bogatstva vitamina. Na prvom mestu vitamnin C, zatim tu su provitamin A, kompleks vitamina B, i to uključujući veoma cenjen vitamin B12. Pored vitamina veoma veliku ulogu igraju i minerali koji su zastupljeni u većoj količini. Pored toga što vitamini i minerali čine da peršun u ishrani daje specifičnu aromu, čine i da se naše telo dobro oseća usled korišćenja peršuna. Peršun se ubraja u lekovito bilje koje sprečava nadimanje, umiruje grčeve i blagotvorno je za vrenje u crevima.

Mirođija je dobar, neškodljiv i lako dostupan začin. Cela biljka i plod imaju svojstvren prijatan aromatičan miris i ukus. Seckano sveže lišće mirođije poboljšava ukus zelenoj salati, salati od krastavaca i paradajza, a prikladna je i za salatu od krompira. Služi i kao dodatak maslacu i majonezu. Umak od sveže mirođije idealan je prilog za svežu jegulju, rakove i sva ostala jela od morskih i slatkovodnih riba. Može se upotrebljavati uz pasulj, ovčetinu, dinstano povrće, svinjska rebarca i kotlete. Idealno se slaže s tikvicama. Za kišeljenje krastavčića se koristi čitava biljka. U narodnoj medicini mirođija je poznata kao sredstvo za bolji apetit i probavu, kod nadimanja, povraćanja i nesanice.

Majoran se u umerenoj klimi gaji kao jednogodišnja biljka, koja u toplijim, mediteranskim područjima može živeti kao višegodišnja. Pripada porodici usnatica (Lamiaceae /Labiaceae). U starom se Egiptu uzgajao kao sveta biljka, a Grci i Rimljani smatrali su ga simbolom sreće. U Evropi se gaji od 14. veka. Majoran se najčešće upotrebljava kao začin i to nadzemni deo biljke. Majoran ima slatkast, mirisan i osvežavajuć ukus. Deluje blagotvorno na nervni sistem i umiruje glavobolje, grčeve i pehlade. Kao začin dobro se slaže s guščijim mesom, divljači, paštetama, paradajzom, supama, salatama i jelima od krompira.

Vlašac je višegodišnja biljka koja ima nežnu lukovicu iz koje izbijaju gusti veoma ukusni cevasti listovi plavozelenkaste boje, visoki 15-30 cm. Sitno seckani listovi vlašca koriste se kao začin za jela od proleća do jeseni, a ako se presade u lonce i drže u kući, mogu da se koriste i tokom cele zime. Zbog nežnog i ugodnog mirisa veoma je popularan začin. Fino seckan dodaje se supama, varivima od povrća i umacima. Sveži vlašac često se koristi kao dekoracija.

Rukola je kultura skromnih zahteva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično cele godine. Ova biljka najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima. Setva rukole može početi rano u proleće, sredinom marta a zatim se seje sukcesivno svakih sedam dana kako bi i pristizanje zelenih listova bilo produženo čak do zimskih meseci. Od mera nege treba primeniti samo zalivanje i redovno suzbijanje korova. Berba listova počinje formiranjem rozete. Berba može ići pojedinačno ( beru se listovi) ili se čupa čitava rozeta. Ima blago-gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka. Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom. Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i belančevina. Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utiče na zdravlje i smanjuju rizik od mnogih bolesti. Kao salata, ali i dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva.

Peruanska jagoda spada u manje poznato voće koje se gaji u vrtu. Ove male, žute bobice imaju slatko-kiseli ukus sličan ananasu ili jagodi i blagi ukus paradajza u pozadini. Ono što ovu biljku čini neobičnom i atraktivnom za uzgoj su ljuske u obliku lampiona koje obavijaju plod. Iako je reč o biljci koja najbolje uspeva u toplim regionima Južne Amerike i suptropskom pojasu, njen uzgoj je moguć i u kontinentalnim predelima Evrope, gde se u područjima sa zimskim mrazevima gaji kao jednogodišnja biljka.

Kim je poznata začinska biljka. Poznavali su ga i koristili arapski lekari, odakle je prenet u Evropu. Deo kima koji se upotrebljava predstavlja plod. Izgnječen plod daje divan aromatičan miris, a ima i prijatan ukus. Miris je biberast, opor i ljutkast. Osim što dodaje prijatnu aromu jelima, kim ima brojna lekovita svojstva. Koristi se kod problema sa varenjem, kod grčeva, nadutosti i napetosti stomaka. Može se davati i bebama. Umiruje stomak i nakon uzimanja lekova koji izazivaju mučninu. Kim jača želudac, podstiče varenje uopšte kao i proizvodnju hormona. Ublažava materične grčeve, podstiče lučenje mleka, te ga koriste dojilje. Podstiče izbacivanje mokraće. Kim je spazmolitik, ekspektorans, te se koristi kod kašlja i upala respiratornih organa, astme i alergija. Umiruje bronhije, povećava proizvodnju antitela. On je i aperitiv, a kao začin ima blagotvorno dejstvo na apetit i varenje. Pozitivno deluje na zdravlje kože, tako da daje rezultate i kod kožnih oboljenja. Ojačava imunitet. Podstiče proizvodnju odbrambenih ćelija, gde zdrave ćelije štiti od oboljenja, uništavajući ćelije tumora.

Crni kim je jednogodišnja biljka iz roda mačjih brkova (Nigella), poreklom sa Bliskog istoka. To je uspravna i razgranata biljka, cvetova sa 5 belih do svetloplavih latica. Plod je čaura sa puno crnog semena. U zemljama Orijenta koristi se više od 2000 godina kao ljutkasti začin i u medicini. Ukusom podseća na susam i kim. Njegovim semenkama se, naročito u azijskim zemljama, posipaju peciva. Tamo je poznat pod imenom black onion seed. U upotrebi je i ulje dobijeno od semenki hladnom destilacijom. Koristi se u lečenju različitih bolesti, kao što su probavne tegobe i nadimanje, oslabljene funkcije jetre, migrena, jača vitalnost organizma, protiv iscrpljenosti i upala i još mnoge druge.

Mačija trava, macina trava, macina menta - to su nazivi ove aromatične biljke čiji je latinski naziv Napeta cataria. Ime govori da je vole mačke, ali je vrlo dobra i za ljude: kao čaj, začin za sosove, salate, jela... a etaresko ulje može biti prirodni insekticid.

Pitoma nana je prava kulturna biljka, visoka je oko pola metra i razgranata. Cvetovi su joj sitni, ljubičastocrveni. List je tanak, po obodu zupčast. Cela biljka je vrlo aromatičnog i prijatnog mirisa. Kad se list žvaće, najpre greje a zatim hladi. Od pitome nane, za pripremanje leka u domaćinstvu, upotrebljava se list. On se bere po lepom vremenu uoči cvetanja ili u času cvetanja nane. U bašti bere se rukom list po list i suši u tankom sloju, na promaji, u hladovini. Tada i tako ubran list je najlekovitiji i najbolji.

Sikavica ili gujina trava vrlo nalikuje čičku, ali nije čičak. Od davnina je poznati lek za hronična oboljenja jetre, žuči, slezine, za čišćenje organizma. To je dvogodišnja, zeljasta, dosta krupna i razgranata biljka, može da poraste do 180cm. Listovi i cvet se beru u maju, a seme u avgustu-septembru, kada se vadi i koren.

Sam naziv žalfije (lat. Salvia officinalis) na latinskom Salvia potiče od reči salvare, što znači spasiti, izlečiti, jer su je još stari Rimljani veoma koristili u lečenju raznih bolesti, a officinalis znači lekovit. Na engleskom reč za žalfiju sage, označava mudrost, a koristili su je za stimulisanje koncentracije, za povećanje pamćenja, a smatra se da dorinosi i dugovečnosti. Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra. Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma.

Korijander (Coriandrum sativum ) je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma. Ovo je jednogodišnja biljka iz porodice štitara. Miriše na zelene, sveže listove, a iako je miris u početku neugodan, vremenom nestaje. Vodi poreklo sa područja istočnog Mediterana. Kao začin se od davnina koristi u gastronomiji, ali se odlikuje i izuzenom lekovitošću. Korijander može da se koristi svež, kao i njegov osušen list i seme, tokom cele godine. Izuzetno je cenjen začin koji se dodaje mnogim jelima. U Evropi i Americi se više koristi seme, a u Aziji i Africi se koristi i list. Dodaje se u salate, supe, variva, rižota, jela od povrća, mesa, ribe, sosove. Izuzetno je popularan začin u kuhinjama Egipta, Maroka, Meksika, Kavkaza, Indije. Suvo seme se dosta koristi u pekarstvu, konditorskoj proizvodnji, kod izrade kobasica i sireva, konzervisanja maslina, zimnice. Često se kombinuje sa drugim začinima poput kima, belog luka, majorana, čilija i anisa.

Zbog prijatnog mirisa i ukusa, za anis su znali još drevni Egipćani pre tri i po hiljade godina. U antičko doba u Grčkoj je korišćen za aromatizaciju vina, a potom su ga Rimljani preneli u Toskanu, odakle se dalje širio po Evropi. Anis se danas najviše koristi kao začin za kolače, pecivo i hleb. U nekim krajevima sa anisom se začinjavaju sosovi, variva i salate. Pekmez i kompot od šljiva takođe dobija posebnu notu ako se začini anisom. Ali, kako anis brzo gubi ukus i miris, treba da se samelje neposredno pre upotrebe. Seme anisa deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje. Esencijalo ulje anisa sadrži između 80% i 90% anetola, supstance koja olakšava disanje i podstiče izbacivanje sluzi iz pluća. Anis je zato veoma efikasan i prijatan lek za kašalj, bronhitis i astmu. Zahvaljujući svom prijatnom mirisu, ali i antibakterijskim i antigljivičnim dejstvima esencijano ulje anisa često je sastojak vodica za ispiranje usta.

Čubar (čubrica, čubrika) je jednogodišnja aromatična, začinska i lekovita biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae). Stabljike su granate osnove, visoke do 30cm. Od ove biljke se koriste mladi listovi ili vršni deo biljke u cvetu. Listovi imaju istovremeno ukus nane i majčine dušice ali su gorči i ljući. Tradicionlan je začin za pasulj i sočivo. Dva tri mlada, sveža listića se mogu staviti i u salatu ili dodati siru. Stariji listovi su tvrdi i moraju se prokuvati. Sastojci čubrike utiču na lučenje u sistemu za varenje i pridonose boljem varenju, smanjuju stvaranje gasova i nadutost. Čubar se može koristiti i kao čaj za bolje varenje i kod kašlja i upala gornjih disajnih puteva.

Poštovanje u narodu i široku primenu u narodnoj medicini, majčina dušica ili timijan je svojski zaslužila. Ova biljka nema nijedan štetan, toksični sastojak, pa može da se pije bez vremenskog ograničenja, i u neograničenim količinama. Poznata je i po nazivima: popovac, materka, tamjanika, divlji bosiljak, vreskovica. Čaj od majčine dušice ima antiseptično dejstvo, efikasan je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se sa uspehom primenjuje protiv kašlja. U kulinarstvu se koristi kao začin različitim jelima, u svežem ili suvom stanju. Naročito se mnogo koristi u italijanskoj kuhinji. Smatra se da neutrališe jako masna jela. Veoma je aromatična, pa se kao začin koristi u malim količinama. Koristi se i za pripremu čajeva i napitaka.

Kamilica je u narudu poznata lekovita biljka. Koriste se njen list i cvet. Sadrži eterična ulja, fitosterole, tanine, glikozide, sluzi, vitamin C, niacin, sluz, prirodnu gumu, proteine, eteričnia ulja i druge supstance.

Matičnjak je biljka trajnica ugodnog limunastog mirisa, srodnik žalfije i lavande. Pčele ga vole, pa zbog toga i nosi ime matičnjak, a nazivaju ga i melisa, limunčica, čelinjak, limunka, maternjak, pčelinja metvica, rojevac i macina trava. Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno lekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primenu.

Ricinus je jednogodišnja, a negde i višegodišnja zeljasta biljka. Poreklom je iz tropskih krajeva i odgovara mu toplo vreme, kao i dosta vlage. Ima atraktivne listove i plodove, cvet je dosta neugledan. Ogromni listovi u jesen pocrvene, takođe i plodovi, koji najviše podsećaju na plod kestena, koji čine ovu biljku pravim ukrasom vrta. Svi delovi biljke su otrovni, posebno seme.

Ruzmarin je žbunolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svetloplavih cvetova. Igličasti listovi intenzivnog su mirisa, kao i pikantno ljutog, oporog i gorkog ukusa. Koristi se za aromatizovanje povrća i jela od mesa. Ruzmarin podstiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, kao i na taj način poboljšava koncentraciju i leči glavobolju. Premda posvećen boginji lepote i ljubavi Afroditi, ruzmarin nije samo simbol ljubavi. On je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje.

Origano je u narodu poznat i kao vranilova trava, bakina trava, crnovrh i mravinac. Origano kao divlja višegodišnja biljka raste u toplim brdskim predelima jugozapadne Evrope i Mediterana. Naravno, uzgaja se i u drugim, hladnijim, predelima planete, ali kao jednogodišnja biljka. Origano je važna kulinarska biljka jer kao začin daje specifičnu aromu jelima i salatama u koje se dodaje. Od antičkih vremena origano ima i medicinsku primenu. Otac medicine, Hipokrat, koristio ga je kao prirodni antiseptik, ali i kao lek protiv bolova u stomaku i respiratornih bolesti. Origano je bogat antioksidantima, u prvom redu polifenolima i flavonoidima. Pored blagotvornih polifenola, origano sadrži i minerale: mangan, gvožđe, kalcijum, ali i vitamin K. Dokazano je antibakterijsko delovanje na mnoge vrste bakterija. Povoljno deluje na organe za varenje, disanje i na nervni sistem.

Lavanda je biljka trajnica, jednostavna za uzgajanje, voli suvlja zemljišta i sunčana mesta. Poznata je po svojoj boji i mirisu. U domaćinstvu se koristi za osvežavanje prostora i kao začin.

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.