Mrtve Duše, N.V. Gogolj

Oznaka da je proizvod rasprodat
Proizvod nemamo na lageru.
Šifra proizvoda: 8332. Poslednja cena bila je: 972 din

Trenutno nemamo informaciju kada će i da li će ponovo biti dostupan. Aktuelnu ponudu iz ove kategorije pogledajte na:

Klasici svetske i domaće književnosti
Obavesti me kad stigne

* - na e-mail adresu stići će vam obaveštenje kada proizvod bude ponovo dostupan za naručivanje

Opis Proizvoda: Mrtve Duše, N.V. Gogolj

*** O Knjizi ***

Roman Mrtve duše u kojem njegov realizam dolazi do izražaja, prvotno zamišljen kao poema u 3 dela, ali napisao samo jednu i 5 ulomaka drugoga dela.

Glavni junak Pavel Ivanovič Čičikov dolazi na ideju da bi od vlastele mogao kupovati popis umrlih seljaka, na koji su ovi plaćali poreze i tako bi on kupovao mrtve duše. Počinju se raspitivati za njega i sumnjati, zato ne završava. Roman se može gledati kao nedovršen, ali je najbolji prikaz ruske vlastele, pa ga kritika smatra dovršenim.

"Ako mi Bog pomogne da ostvarim svoju poemu onako kako treba, onda će to biti prvo moje valjano delo... Kakav grandiozan kakav originalni siže, cela Rusija odraziće se u njemu." - Tako je u svojim idejama za Mrtve Duše pisao Nikolaj Gogolj.

*** O Autoru ***

(1809-1852) ruski književnik; prvi put se pojavio u časopisu Otadžbinski zapisi (1830), romantično folklornim pripovetkama osvojivši ubrzo čitaoce i književnu kritiku.Naredneprile su mu oporije ali životnije, romantične jedinu u fatalističkom mirenju sa sudbinom. Produkt ovog perioda je Taras Buljba, delo u kome je autor ponesen romantičarskim divljenjem prema častoljublju, rodoljublju, slavoljublju... svojih kozačkih predaka. Karijeristi, podmitljivci, kradljivci tuđeg vremena, pijanci... i mnogi drugi pitotreskni likovi uši su u njegovo delo i oživeli pozornicu spahijske Rusije kroz poemu Mrtve duše i komediju Revizor. Njegovi junaci; Manilov, Sobakevič, nozdrjov, Hlestakov, Akakije Akakijevič, Čičikov, Bašmačkin i drugi, postali su pojmovi. Gogoljevo delo je presudno uticalo na razvitak ruske umetničke proze, na osnovu njegovog postupka Belinski je postavio principe tzv. naturalističke škole u ruskoj književnosti. Černiševski ga je smatrao za osnivača „satiričnog odnosno kritičkog pravca ruskog realizma“ dominatnog u ruskoj književnosti XIX i XX veka.

Karakteristike proizvoda: Mrtve Duše, N.V. Gogolj
  • Naziv Knjige : Mrtve Duše
  • Autor: Nikolaj Vasiljevič Gogolj
  • Pismo: Srpski - Ćirilica
  • Format: 18x25 cm
  • Broja strana: 272 strane
  • Povez: Tvrdi
  • Izdavač: Dereta
  • Izdanje : 2003. god

* Sve Za Kuću doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uračunatim popustima i PDV-om.

Pogledajte ostale proizvode iz kategorije: Klasici svetske i domaće književnosti
Uvoznik Proizvođač Zemlja Porekla
Dereta d.o.o. Dereta Srbija
Deklaracija proizvoda