Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

SkyWatcher teleskop 120/1000 EQ3 Refraktor

Zahvaljujući velikoj svetlosnoj moći ovim moguće je posmatrati zvezde čak i u centralnom delu većih Kuglastih Jata, prstenovi Saturna, Titan, pojasevi na Jupiteru i njgovi sateliti, dvojne zvezde...

Ocena Posetilaca Broj ocena: 158
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Teleskopi I Mikroskopi

Šifra Proizvoda: 33288

Poslednja cena bila je: 97799 din

Karakteristike proizvoda: SkyWatcher teleskop 120/1000 EQ3 Refraktor

SkyWatcher teleskop

Refraktor

120/1000

EQ3

Optički sistem: Ahromatski

Objektiv: 120mm

Žižna dužina: 1000mm

F/broj – svetlosna moć: f/8.3

Granična zvezdana magnituda: 12,2

Max uvećanje: do 240x

Rezolucija (u lučnim sekundama sfere): 1.65

Tražilac/nišan: 9x50

Okulari: 25mm i 10mm

Masa tubusa: 5kg

Dimenzije tubusa (prečnik. x dužina):12cm x 95.5cm

Opis proizvoda: SkyWatcher teleskop 120/1000 EQ3 Refraktor

Zahvaljujući dosta velikoj svetlosnoj moći f/8.3 ovim teleskopom moguće je posmatrati zvezde čak i u centralnom delu većih Kuglastih Jata. Rastavlja zvezde do 1. lučne sekunde a može da vidi i kompaktnije galaksije do 12 mag. Daje vrlo oštru i kontrastnu sliku. Osim za vizualna posmatranja dobar je i za astrofotografiju. Osim detalja na Mesecu, vrlo lepo se mogu videti prstenovi Saturna, Titan - Saturnov satelit, pojasevi na Jupiteru i njgovi sateliti, dvojne zvezde...



Kupovinom teleskopa ulazite u jedan svet koji je pun iznenađenja, iskustva i doživljaja. Astronomija je jedina nauka gde i pomoću amaterske opreme možemo doći do važnih pronalazaka. Zašto? Nebo je svačije. Vi sa Vašim teleskopom možete proučavati isti primerak kao i profesionalni astronom. Pomislimo samo na procenu svetlosti promenljivih zvezda ili na astrometriju malih planeta, procenu veličine malih planeta udaljenijih od Neptuna pomoću okultacija, pronalazak novih kometa kao i planeta. Sve su to radnje koji se dešavaju sa aktivnim učešćem astronoma-amatera. Naravno za Vas je dovljno i to da samo uživate u čarima nebesa. Sopstvenim očima možemo promatrati blisku i daleku prošlost, objekte u našem sunčevom sistemu sve do galaksija udaljenih više stotina miliona svetlosnih godina.

Ne smemo očekivati da ćemo preko našeg teleskopa videti galaksije , magline i slicno u istoj boji koji smo videli na slikama Hubble teleskopa ili da ćemo videti detalje Marsa slične snimcima sa svemirskih letelica. U početku, ovi daleki i sićušni objekti učiniće nam se bledi u bojama i detaljima siromašni, ali vremenom, naučićemo da prepoznajemo razlike u kontrastima i polako ćemo savladati cake astronoma-amatera.

ŠTA SE VIDI KROZ TELESKOP?

Posmatrajući nebo možemo zapaziti mnoštvo objekata i nebeskih pojava. Da bi videli više toga, nisu nam potrebna ogromna uveličanja. Jednostavan binokular sa uvećanjem od 7 puta već pokazuje kratere na Mesecu, Jupiterove mesece i sjajne komete.

Ukratko ćemo opisati šta se može videti manjim a šta većim teleskopom:

Binokulari (dvogledi): Veće planete, promenljive zvezde, sjajne komete. Oko 9 - 10 magnitude.

Teleskop prečnika 5 - 6 cm: Detalji na suncu, mesecu, konture planeta. , pomračenje sunca i meseca. oko 10 magnitude.

Prečnik 8 - 10 cm: Sjajniji nebeski objekti, detalji na planetama, meseci Jupitera, oko 11 - 12 magnituda.

Prečnik 12 - 15 cm: Na hiljade nebeskih objekata, skupovi zvezda, galaksije. Površinske crte planeta se dobro vide, za fotografisanje sakupljaju dovoljno svetlosti. Oko 13 magnituda.

Prečnik veći od 20 cm: Jednostavno „ otvori se nebo “. Daleki nebeski objekti nisu više samo blede fleke, već jedinstveni objekti sa sve više vidljivih detalja. Bleđe zvezde sa manje od 14 magnituda su već vidljive. Svako područje amaterske astronomije se pokriva.

Ø 60 mm: Krateri na Mesecu, Pege na Suncu, Jupiter i njegova četiri satelita, faze Venere, Saturnov prsten, faze Merkura, DeepSky objekti do 11 magnitude.

Ø 80 mm: Ranija posmatranja plus: Kasinijeva razdelnica na Saturnu, ekvatorialni pojasevi na Jupiteru, polarne kape na Marsu, DeepSky objekti do 11.2 magnitude.

Ø 100 mm: Ranija posmatranja plus: Detalji u pegama na Suncu, Uran kao disk, Difuzne magline, Zvezdana Jata DeepSky objekti do 11.5 mag.

Ø 115 mm: Ranija posmatranja plus: Osnovni detalji površine Marsa, Pukotine na Mesecu, Detalji Jupiterovih pojaseva, Saturn i 5.satelita, Maglina M 57 u Liri, oblačna struktura Venere, DeepSky objekti do 12 mag.

Ø 150 mm: Ranija posmatranja plus: Uvećane pege na Suncu, Promene kod polarnih kapa na Marsu, Promene u detaljima pojaseva na Jupiteru, Saturn i 7.satelita, DeepSky objekti do 13 mag.

Ø 200 mm: Ranija posmatranja plus: Više detalja na Veneri i Merkuru, Enke-ova razdelnica u prstenovima Saturna i 8.satelita, veće Galaksije, Magline, Zvezdana Jata, Teleskop znatnih mogućnosti kako vizuelnih tako i fotografskih. DeepSky objekti do 14 mag.

Ø 300 mm: Ranija posmatranja plus: Satelit urana, Triton satelit Neptuna, Pluton kako slaba zvezda, DeepSky objekti do 15 mag. Ovakav instrument može biti iskorišten u istinskom istraživačkom programu.

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.