SkyWatcher teleskop 90/900 EQ2 Refraktor

37990 dinara

* cena je sa uračunatim pdv-om

Opis Proizvoda: SkyWatcher teleskop 90/900 EQ2 Refraktor

Ovo je model izmenđu malih i velikih uvećanja. Prečnik mu je dovoljan da bi se videle zvezde do 12,5 magnituda. Moć razlučivanja je 1.4 lučne sekunde. Isporučuje se na EQ2 ekvatorijalnoj mehanici sa finim pomeranjem po obe ose, i mogućnošću postavljanja satnog mehanizma (motora). Uz teleskop se dobijaju dva okulara (10mm i 25mm), tražilac 6x30, i aluminijski tronožac. Idealan je za početnike koji žele da se upoznaju sa čarima zvezdanog neba, ali može da posluži i za višegodišnja promatranja.

Kupovinom teleskopa ulazite u jedan svet koji je pun iznenađenja, iskustva i doživljaja. Astronomija je jedina nauka gde i pomoću amaterske opreme možemo doći do važnih pronalazaka. Zašto? Nebo je svačije. Vi sa Vašim teleskopom možete proučavati isti primerak kao i profesionalni astronom. Pomislimo samo na procenu svetlosti promenljivih zvezda ili na astrometriju malih planeta, procenu veličine malih planeta udaljenijih od Neptuna pomoću okultacija, pronalazak novih kometa kao i planeta. Sve su to radnje koji se dešavaju sa aktivnim učešćem astronoma-amatera. Naravno za Vas je dovljno i to da samo uživate u čarima nebesa. Sopstvenim očima možemo promatrati blisku i daleku prošlost, objekte u našem sunčevom sistemu sve do galaksija udaljenih više stotina miliona svetlosnih godina.

Ne smemo očekivati da ćemo preko našeg teleskopa videti galaksije , magline i slicno u istoj boji koji smo videli na slikama Hubble teleskopa ili da ćemo videti detalje Marsa slične snimcima sa svemirskih letelica. U početku, ovi daleki i sićušni objekti učiniće nam se bledi u bojama i detaljima siromašni, ali vremenom, naučićemo da prepoznajemo razlike u kontrastima i polako ćemo savladati cake astronoma-amatera.

ŠTA SE VIDI KROZ TELESKOP?

Posmatrajući nebo možemo zapaziti mnoštvo objekata i nebeskih pojava. Da bi videli više toga, nisu nam potrebna ogromna uveličanja. Jednostavan binokular sa uvećanjem od 7 puta već pokazuje kratere na Mesecu, Jupiterove mesece i sjajne komete.

Ukratko ćemo opisati šta se može videti manjim a šta većim teleskopom:

Binokulari (dvogledi): Veće planete, promenljive zvezde, sjajne komete. Oko 9 - 10 magnitude.

Teleskop prečnika 5 - 6 cm: Detalji na suncu, mesecu, konture planeta. , pomračenje sunca i meseca. oko 10 magnitude.

Prečnik 8 - 10 cm: Sjajniji nebeski objekti, detalji na planetama, meseci Jupitera, oko 11 - 12 magnituda.

Prečnik 12 - 15 cm: Na hiljade nebeskih objekata, skupovi zvezda, galaksije. Površinske crte planeta se dobro vide, za fotografisanje sakupljaju dovoljno svetlosti. Oko 13 magnituda.

Prečnik veći od 20 cm: Jednostavno „ otvori se nebo “. Daleki nebeski objekti nisu više samo blede fleke, već jedinstveni objekti sa sve više vidljivih detalja. Bleđe zvezde sa manje od 14 magnituda su već vidljive. Svako područje amaterske astronomije se pokriva.

Ø 60 mm: Krateri na Mesecu, Pege na Suncu, Jupiter i njegova četiri satelita, faze Venere, Saturnov prsten, faze Merkura, DeepSky objekti do 11 magnitude.

Ø 80 mm: Ranija posmatranja plus: Kasinijeva razdelnica na Saturnu, ekvatorialni pojasevi na Jupiteru, polarne kape na Marsu, DeepSky objekti do 11.2 magnitude.

Ø 100 mm: Ranija posmatranja plus: Detalji u pegama na Suncu, Uran kao disk, Difuzne magline, Zvezdana Jata DeepSky objekti do 11.5 mag.

Ø 115 mm: Ranija posmatranja plus: Osnovni detalji površine Marsa, Pukotine na Mesecu, Detalji Jupiterovih pojaseva, Saturn i 5.satelita, Maglina M 57 u Liri, oblačna struktura Venere, DeepSky objekti do 12 mag.

Ø 150 mm: Ranija posmatranja plus: Uvećane pege na Suncu, Promene kod polarnih kapa na Marsu, Promene u detaljima pojaseva na Jupiteru, Saturn i 7.satelita, DeepSky objekti do 13 mag.

Ø 200 mm: Ranija posmatranja plus: Više detalja na Veneri i Merkuru, Enke-ova razdelnica u prstenovima Saturna i 8.satelita, veće Galaksije, Magline, Zvezdana Jata, Teleskop znatnih mogućnosti kako vizuelnih tako i fotografskih. DeepSky objekti do 14 mag.

Ø 300 mm: Ranija posmatranja plus: Satelit urana, Triton satelit Neptuna, Pluton kako slaba zvezda, DeepSky objekti do 15 mag. Ovakav instrument može biti iskorišten u istinskom istraživačkom programu.

Karakteristike proizvoda: SkyWatcher teleskop 90/900 EQ2 Refraktor
 • SkyWatcher teleskop
 • Refraktor
 • 90/900
 • EQ2 montaža
 • Prečnik: 90mm
 • Mogućnost finog podešavanja u obe ose
 • Slika je vrlo oštra i kontrastna
 • Moć razlučivanja je 1.4 lučne sekunde
 • 12.5 mag.
 • Dva okulara (10mm i 25mm)
 • Tražilac 6x30
 • Fokuser je na kraju tubusa (lak pogled)

* Sve Za Kuću doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uračunatim popustima i PDV-om.

Pogledajte ostale proizvode iz kategorije: Teleskopi
Uvoznik Proizvođač Zemlja Porekla
STARDAST - Teleskop centar SkyWatcher Kina
Deklaracija proizvoda