Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Petar Pan, Džejms Metju Bari

Neodoljiva pripovest o dečaku koji odbija da odraste!

Ocena Posetilaca Broj ocena: 164
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Bajke i fantastika

Šifra Proizvoda: 6323

Poslednja cena bila je: 599 din

Karakteristike proizvoda: Petar Pan, Džejms Metju Bari

Petar Pan

Pisac : Džejms Metju Bari

Format: 13 x 20 cm

Izdavač : Laguna

Broj strana : 256

Opis proizvoda: Petar Pan, Džejms Metju Bari

O knjizi :

„Sva deca, osim jednog deteta, rastu.“ Tako počinje najpoznatiji i najčarobniji roman za decu – Petar Pan.

Vendi, Džon i Majkl Darling žive mirno sa svojim roditeljima u uglednom delu Londona. Jedino što ih izdvaja od ostalih porodica jeste njihova dadilja, naime ona je pas, Nana.

A onda, jedne noći u njihov dečji svet dolazi Petar Pan i odvodi ih u Nedođiju, zemlju iz mašte. Ko je to dete koje neće da odraste? A ti, da li ti želiš da porasteš? Da li odrasli umeju da nađu put za Nedođiju?

Duhovitim, lepršavim i inteligentnim jezikom Bari nas vodi kroz neslućene avanture i večni svet mašte.

Ako vam se dopao Diznijev crtani film u knjizi ćete uživati još više. Pođite i sami u Nedođiju nošeni čarobnom mastilom iz pera Džejmsa Metjua Barija.

O piscu :

Ser Džejms Metju Bari (1860-1937), škotski dramaturg i romanopisac, svetsku slavu stekao je zahvaljujući knjizi Petar Pan. Karijeru je započeo kao novinar u Notingemu, da bi se osamdesetih godina XIX veka posvetio pisanju knjiga. Njegovi prvi romani, Auld Licht Idylls (1888), A Window in Thrums (1889) i The Little Minister (1891), poznatiji kao Thums romani, postigli su veliki uspeh. Postom su usletili Tommy romani – Sentimental Tommy (1896) i Tommy and Grizel (1902) – koji sadrže tematske i pripovedne elemente koji će u potpunosti biti razrađeni u knjizi o Petru Panu. Svoje najpoznatije delo o dečaku koji ne želi da odraste, prvobitno je napisao u dramskoj formi (prvo izvođenje drame Petar Pan bilo je 27. decembra 1904. godine), da bi ga kasnije pretočio u roman. Godine 1929. Dž. M. Bari autorska prava za Petra Pana prepisao je dečijoj bolnici u ulici Ormond.

Beri je potekao iz radničke porodice. Otac Dejvid Bari je bio tkač, a majčin otac kamenorezac. Metju je odrastao u mnogočlanoj porodici kao deveto dete od desetoro mališana. Pre udaje za Dejvida Barija, njegova majka Margaret Ogilvi bila je pripadnik sekte Old Lights. Mnogi likovi u Džejmsovoj literaturi preuzeti su upravo iz priča koje mu je majka pripovedala u detinjstvu.

Kada je imao sedam godina poginuo mu je dve godine stariji brat Dejvid. Budući da je Dejvid bio majčin miljenik Džejms se preoblačio u garderobu svog starijeg brata kako bi utešio majku koja je pala u depresiju. Izuzetna vezanost majke i sina rodila se upravo tih godina, a nakon majčine smrti (1896) Džejms je napisao prelepu Margaretinu biografiju.

Nakon što je završio univerzitet Bari se praznih džepova preselio u London, gde je nastavio da se bavi novinarskim radom što mu je bio osnovni izvor prihoda.

Danas se gotovo sa sigurnošću može reći da je Bari lik Petra Pana napisao na osnovu Pitera Dejvisa (1897-1960) i njegove mnogobrojne braće. Ovi dečaci bili su deca njegovih najboljih prijatelja Artura i Silvije Dejvis. Silvija je bila ćerka njegovog prijatelja romanopisca Džorda di Morijera.

Godine 1909. Meri Bari je ostavila Džejmsa zbog pisca Gilberta Kenona i tako se njihov brak okončao.

Kada su preminuli Artur i Silvija Dejvis, Beri je postao zakonski staratelj pet mališana, ali se nikada nije tako ponašao, već kao stariji brat.

Džorž, jedan od dečaka je poginuo u I svetskom ratu, Majkl se za vreme pohađanja Oksforda udavio. Majklova smrt je Barija duboko pogodila. Piter je postao uspešni izdavač. 1960. je izvršio samoubistvo.

Lik Vendi je napisao u sećanje na svoju majku.

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.