Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Taniosova Stena, Amin Maluf

U Kfarjabdi, bajkolikom mestašcu u libanskim gorama, postoji neobična stena koju prati prokletstvo i zabrana ...

Ocena Posetilaca Broj ocena: 96
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Istorijski romani

Šifra Proizvoda: 6398

Poslednja cena bila je: 699 din

Karakteristike proizvoda: Taniosova Stena, Amin Maluf

Taniosova Stena

Pisac : Amin Maluf

Dimenzije : 13 x 20 cm

Izdavač : Laguna

Broj strana : 275

Naslov originala : Le Rocher de Tanios, Amin Maalouf

Opis proizvoda: Taniosova Stena, Amin Maluf

***O Knjizi***

Mogli bismo čak nabrajati razloge koji su ga naveli da ode i one, suprotne, koji su ga zadržavali... Čemu to? Ne donosi se tako odluka o odlasku. Ne važe se, ne ređaju se nepogodnosti i prednosti. Časkom prevagneš. Ka jednom drugom životu, ka jednoj drugoj smrti. Ka slavi ili zaboravu. Ko će ikada umeti da kaže usled kojeg se pogleda, koje reči, kojeg podrugljivog osmeha, čovek najednom oseti strancem među svojima? I u njemu se rodi ta hitnost da se udalji, ili da iščezne.

U Kfarjabdi, bajkolikom mestašcu u libanskim gorama, postoji neobična stena koju prati prokletstvo i zabrana. Želeći da pronikne u njenu tajnu, pripovedač ove istočnjačke priče o ljubavi, osveti i političkim intrigama kopa po davnoj prošlosti svog zavičaja i pokušava da poveže delove jednog letopisa s početka 19. veka sa sećanjima seoskih starina na burno doba kada su se na ovom tlu sukobljavali lokalni feudalci, turski sultan i egipatski paša, a preko njih zapadne sile i kolonijalni rivali, uvodeći u igru svu složenost Libana u vreme Osmanskog carstva. Pred očima mu izranja lik šejha donžuana po imenu Fransis, učenog mazgara Nadera koji čita jašući, engleskog pastora koji otvara školu u muslimanskom selu, gruzijske prostitutke, patrijarha koga čeka smrt na nišanu puške engleskog konzula, i prekrasne Lamije koja svoju lepotu nosi kao krst; a pre svega Taniosa, zagonetnog mladića sede kose koji postaje heroj omiljene legende. Fanatizam, krv i smrt zapečatiće sudbinu mnogih junaka Malufovog romana i primoraće mladog Taniosa da krene put izgnanstva u potrazi za sopstvenim identitetom.

Preplićući istoriju i legendu, mudrost i ostrašćenost, autor Leona Afrikanca i Baldasarovog putešestvija vodi nas na čudesno i uzbudljivo putovanje Orijentom, koje mu je 1993. donelo Gonkurovu nagradu.

***O Piscu***

Amin Maluf je Libanac rođen 1949. u Bejrutu od roditelja Arapa katoličke vere; studirao je sociologiju i ekonomiju, bio je u svojoj zemlji novinar i ratni reporter, a 1977, pred užasima građanskog rata u svojoj zemlji, prebegao je s porodicom u Pariz. Od tada je malo putovao, a deo godine provodi u svojoj kući na ostrvu RE (ile de Ré) na Atlantiku, preko puta grada La Rochelle s kojim je povezan mostom od 3km.
Piše na izvrsnom francuskom, koji mu nije maternji jezik.

Maluf je autor romana sa zanimljivom istorijskom pozadinom u kojima se istorijske činjenice mešaju s piščevom maštom. Njegovi se likovi često zatiču u sukobu sa vladajućim uverenjima svoje okoline i svog vremena. Prva njegova knjiga, Krstaški ratovi u očima Arapa, pojavila se 1983. i odmah privukla pažnju kao svež i dotad nepoznat pogled na ovaj dvestagodišnji sukob zapadnih i istočnih kultura. Usledila su druga dela, među njima Samarkand (1988, nagrada Novinskih kuća Francuske) i Taniosova stena, roman koji je 1993. nagrađen najvećom francuskom književnom nagradom, Gonkurovom. Od njegovih dela izdvajamo i Levantski đerdan i Baldasarovo putešestvije (na našem jeziku u izdanju Lagune) i knjigu eseja Ubilački identiteti. Malufove knjige prevedene su na više od dvadeset jezika, i svuda su dobro ocenjene i od kritičara i od čitalaca.

Amin Maluf je izuzetno prijatan i tih čovek, potpuno posvećen pisanju. Nekada mesecima neumorno radi u svojoj kući na ostrvu Je, na francuskoj atlantskoj obali. Kada je u Parizu, najčešće je zatvoren u radnoj sobi zatrpanoj knjigama, spisima, beleškama. Teško mi je da ga zamislim kao novinara i reportera koji je obavio misije u preko šezdeset zemalja, koji je izveštavao iz Sajgona za vreme vijetnamskog rata, iz Irana za vreme revolucije. Pre nego što je napustio svoj rodni Liban, sredinom sedamdesetih godina, ne želeći da učestvuje u građanskom ratu, radio je u Bejrutu kao direktor nedeljnika An-Nahar. Došavši u Pariz, nastavio je novinarsku karijeru, kao glavni urednik nedeljnika Jeune Afrique.

Ovaj pripovedač homerskog daha, veliki humanista, čovek Istoka i Zapada, ponikao je iz male hrišćanske melkitske zajednice usred islamskog sveta. U srcu mu je i Liban i Francuska, ali i mnogi daleki krajevi gde su mu se vekovima rasejavali preci, kao i čarobni gradovi Afrike i Azije, poput Fesa ili Tombuktua, gde je živeo burnim životima svojih junaka. Nikada ne zaboravlja da dolazi iz hiljadugodišnje regije koja je spoznala egipatske, mesopotamske i grčke uticaje, gde su još uvek živi mitovi o Kadmosu i Adonisu. Svetska zbivanja uvek sagledava u perspektivi, a istoriju čita i sa one druge, nikada napisane strane, što je najpre učinio u eseju Krstaški ratovi u očima Arapa, a potom u svojim romanima, mahom istorijskim. U svemu što piše vodi borbu, oduvek istu: protiv diskriminacije, isključivosti, fanatizma i drugih problema savremenog sveta poput genetičke manipulacije. Svakim svojim delom nastoji da gradi mostove između različitih kultura, da ruši predrasude i lažne mitove koji pothranjuju mržnju. To je životni projekat, kako kaže, koji se nastavlja od knjige do knjige. Naša publika najpre ga je upoznala kao autora čuvenog eseja Ubilački identiteti koji osuđuje netoleranciju i svođenje bogatog i složenog ljudskog identiteta na jednu jedinu pripadnost u ime koje se čovek, u vremenima krize, pretvara u zver.



* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.