Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Kamena Žena, Tarik Ali

Kroz priču o porodici Iskender-paše, negdašnjeg visokog zvaničnika Osmanlijskog carstva, o njenoj prošlosti i slavnim precima, o složenim odnosima njenih članova, Tarik Ali nam dočarava poslednje dane nekad moćne Carevine.

Ocena Posetilaca Broj ocena: 88
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Istorijski romani

Šifra Proizvoda: 6412

Poslednja cena bila je: 640 din

Karakteristike proizvoda: Kamena Žena, Tarik Ali

Kamena Žena

Pisac : Tarik Ali

Dimenzije : 13 x 20 cm

Izdavač : Laguna

Broj strana : 264

Naslov originala : The Sto­ne Wo­man, Tariq Ali

Opis proizvoda: Kamena Žena, Tarik Ali

***O Knjizi***

Kamena žena je treći roman Islamskog kvinteta Tarika Alija. Poput prethodnih knjiga – U senci nara i Knjiga o Saladinu – snaga i ovog romana krije se u lirskom pripovedanju, kao i u rušenju stereotipnih predstava o životu u islamskom svetu.

Radnja ovog neobično zanimljivog romana smeštena je u 1899. godinu, u suton devetnaestog veka, ali i poslednjeg velikog islamskog carstva. Kroz priču o porodici Iskender-paše, negdašnjeg visokog zvaničnika Osmanlijskog carstva, o njenoj prošlosti i slavnim precima, o složenim odnosima njenih članova, Tarik Ali nam dočarava poslednje dane nekad moćne Carevine.

***Kritike***

„Priče o patnji, žudnji, čežnji i ljubavi sve će naći put do Kamene žene – Ali nam živopisno dočarava sliku sveta koji nestaje.“
New York Times

„Bogato satkana tapiserija koja, još i pre no što je završena, zavređuje da se uporedi s čuvenom Kairskom trilogijom Nagiba Mahfuza. Izvanredno delo.“
Kirkus review

„Ali plete mrežu priča koje su maštovite i fantastične koliko i Hiljadu i jedna noć.“
The Times

„...istočnjački Čarobni breg.“
London Review of Books

„Ovaj čehovljevski scenario snažnih emocija u društvu koje propada predstavlja nam bogatu sliku istorije.“
Times Literary Supplement

***O Piscu***

Mada je u svetu ime Tarika Alija odavno poznato po njegovoj javnoj reči, kod nas je ovaj britanski intelektualac pakistanskog porekla gotovo nepoznat. Pisac, novinar i sineasta, urednik časopisa New Left Review Tarik Ali, rođen je u pakistanskom gradu Lahore 1943. godine. U to doba grad je bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, a tek 1947. će postati deo Pakistana. Alijevi opozicioni stavovi prema pakistanskoj diktaturi doprineli su da tokom 60-ih godina pronađe stalni egzil u Velikoj Britaniji.

Obrazovanje je stekao na Oksfordskom univerzitetu, gde je završio studije politike, filozofije, ekonomije i u vreme studija istakao se kao oštar protivnik rata u Vijetnamu. Danas je Ali jedan od najznačajnijih levo orijentisanih intelektualaca današnjice, dugogodišnji politički aktivista, koga kada je reč o radikalnim pogledima na bliskoistočne i centralnoazijske krize, često pominju uz Noama Čomskog i pokojnog Edvarda Saida.

Tarik Ali važio je šezdesetih godina za ikonu studentskih protesta širom sveta, njegov glas bio je protiv kolonijalne politike, a u njegovu čast Mik Džeger posvetio je pesmu Street Fighting Man, a Džonu Lenonu bio je inspiracija za pesmu Power to the People. Ali je pripadao posleratnoj generaciji mladih ljudi koja je sanjala da izgradi bolji svet. Sredinom šezdesetih Ali je radio za Mirovnu fondaciju Bertrand Rasel. Svedoci tog doba pamte njegove tekstove iz Kambodže, Severnog Vijetnama, Bolivije, Palestine. Godine 1968. predvodio je studente u Londonu – trideset godina kasnije o tome će napisati knjigu 1968: Marching In The Streets.

U senci nara je prva knjiga njegovog Islamskog kvinteta.

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.