Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Čile Noću, Roberto Bolanjo

Potresan i duhovit roman o katoličkoj crkvi, Opus dei, Pinočeovom državnom udaru i levo orijentisanim umetnicima koji pokušavaju da se zabave tokom diktature.

Ocena Posetilaca Broj ocena: 102
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Istorijski romani

Šifra Proizvoda: 6439

Poslednja cena bila je: 450 din

Karakteristike proizvoda: Čile Noću, Roberto Bolanjo

Čile Noću

Pisac : Roberto Bolanjo

Format : 13 x 20 cm

Izdavač : Laguna

Broj strana : 129

Naslov originala : Nocturno de Chile, Roberto Bola­ño

Opis proizvoda: Čile Noću, Roberto Bolanjo

*** O Knjizi :

Roberto Bolanjo (1953–2003) autor je koji je svojim delom praktično svrgnuo magijski realizam s trona latinoameričkih književnosti. Glavni junak njegovog romana Čile noću je katolički sveštenik i predavač Sebastijan, čiji učenik je bio i diktator Pinoče. Neobične likove ovog dela čine i Amerikanac koji pomaže čileanski državni udar, Ernst Jinger, nobelovac Pablo Neruda i umetnici koji provode policijski čas na žurci u jednoj vili u čijem podrumu tajna policija muči levičare. Forma ispovesti pod visokom temperaturom daje originalnost romanu, koji mora biti blizak srpskom čitaocu zbog opisanog većinskog mentaliteta i pogađanja u srž diktature. Čile noću je preveden na deset jezika, a Times Literary Supplement svrstao ga je u deset najboljih knjiga 2003.

*** Kritike :

„Čile noću je (...) savremeni roman predodređen da ima svoje stalno mesto u svetskoj književnosti.“
Suzan Zontag

„Bolanjo je najsjajnija zvezda savremene latinoameričke panorame.“
El Pais

„Jedan od velikih latinoameričkih romana. Obavezno pročitati.“
Kirkus Reviews

„Istinsko remek-delo.“
La Vanguardia

*** O Piscu :

Roberto Bolanjo je rođen 1953. u Santjago de Čileu. Umro je 2003. u Barseloni.

Najpoznatiji je kao autor romana, kojih ima 12: „Saveti jednog Morisonovog učenika Džojsovom fanu“ (Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce, 1984; koautorski; nagrada Ámbito literario), „Ledena staza“ (La pista de hielo, 1993; Nagrada grada Alkala de Enares), „Staza slonova“ (La senda de los elefantes, 1994; nagrada Feliks Urabajen), „Nacistička literatura u Americi“ (La literatura nazi en America, 1996), „Udaljena zvezda“ (Estrella distante, 1996), „Divlji detektivi“ (Los detectives salvajes, 1998, nagrade Romulo Galjegos i Eralde, Nagrada Čileanskog saveta), „Amajlija“ (Amuleto, 1999), Monsieur Pain (1999), „Čile noću“ (Nocturno de Chile, 2000), „Antverpen“ (Amberes, 2002), „Lumpenromančić“ (Una novelita lumpen, 2002) i 2666 (posthumno; nagrade Salambo i Hose Manuel Lara, Nagrada grada Barselone). Značajan i kao pisac zbirki priča „Telefonski pozivi“ (Llamadas telefónicas, 1997, Nagrada grada Santjago de Čilea), „Kurve ubice“ (Putas asesinas, 2001) i „Nesnosni gaučo“ (El gaucho insufrible, posthumno). Objavio je i šest knjiga poezije.

Bolanjo je svojevremeno bio aktivni levičar, zatvaran u vreme Pinočeove diktature. Osim u Čileu, značajan deo života proveo je i u Meksiku (desetak godina) i Španiji (od kasnih sedamdesetih do smrti). Prevođen je na oko dvadeset jezika. Značajan je pre svega kao autor koji je, podržan mlađim hispanskim piscima koji ga u velikoj meri smatraju pretečom, svojim istovremeno neposrednim, bespoštednim i vrlo poetičnim jezikom i originalnim formama, praktično ukinuo magijski realizam kao vodeći pravac latinoameričkih književnosti.

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.