Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Hronika O Zapanjenom Kralju, Gonsalo Torente Baljester

Slika drevne Španije i kraljevskog dvora, prožeta elementima zabavnog, pikarskog i filozofskog. Jedan od najboljih španskih romana druge polovine 20.veka.

Ocena Posetilaca Broj ocena: 92
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Istorijski romani

Šifra Proizvoda: 6471

Poslednja cena bila je: 580 din

Karakteristike proizvoda: Hronika O Zapanjenom Kralju, Gonsalo Torente Baljester

Hronika O Zapanjenom Kralju

Pisac : Gonsalo Torente Baljester

Format : 13 x 20 cm

Izdavač : Laguna

Broj strana : 155

Naslov originala : Crónica del rey pasmado, Gonzalo Torrente Ballester

Opis proizvoda: Hronika O Zapanjenom Kralju, Gonsalo Torente Baljester

*** O Knjizi :

U davnoj prošlosti španskom kralju se prohtelo nešto neobično, što je izazvalo veliku gužvu na dvoru i duge i oštre rasprave među sveštenstvom, moralistima, inkvizitorima i dvorjanima: poželeo je da svoju suprugu, kraljicu, vidi nagu. Budući nečuvena, ta želja postaje predmet rasprava među kraljevim podanicima i među narodom. U potrazi za izlazom iz zaista zamršene situacije Gonsalo Torente Baljester na vispren i ironičan način izvodi na scenu kraljevskog namesnika, jednog portugalskog jezuitu, čuvenu kurtizanu i časnu majku starešinu manastira, i uvodi ih u bezbrojne peripetije. Torente Baljester majstorski drži sve konce ove intrige i daje nam upečatljivu sliku drevne Španije i kraljevskog dvora, prožetu elementima zabavnog, pikarskog i filozofskog.

*** O Piscu :

Gonsalo Torente Baljester je, nema sumnje, jedan od španskih pisaca koji su obeležili književnost na španskom jeziku XX veka. Njegov opus obuhvata sve žanrove osim poezije. Najveći deo svoje stvaralačke energije ipak je posvetio romanima. Međutim, ništa manje nije značajna ni njegova delatnost istoričara književnosti.

Rođen je 1911. a umro 1999. godine u Salamanki. Dobitnik je brojnih književnih nagrada: Nacionalne 1981. godine, Princa od Asturijasa 1982. i Servantesove, svakako najprestižnije nagrade za književnost na španskom jeziku, 1985. godine.

Posebno se isticao sposobnošću sintetizovanja realističkog stila i mašte. Primajući Servantesovu nagradu, u svom govoru je, između ostalog, rekao: „Pisac neizbežno živi u stvarnosti, ali i pored toga, samo računa sa njom kao sirovinom svoje umetnosti, sa onim što od nje može da dobije ili primi; odnos čoveka sa stvarnim nazivamo iskustvom. Iskustvo umetnika ima svoje posebnosti. Kao i piščevo. Ali pisac se ne može svesti na preuzimanje materijala iz iskustva stvarnog, na njegovo preoblikovanje, davanje drugačijeg redosleda, drugačije strukture, nego, pored toga, on mora da preispituje njegovo značenje. Postoji, dakle, neko ko pred tako spoznatom i doživljenom stvarnošću zauzima radikalan stav... Ja pripadam generaciji pisaca koja se pre svega starala da pronađe taj smisao.“

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.