Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Knjiga O Saladinu, Tarik Ali

Dugo očekivana saga o jednom od najvećih vojskovođa i državnika u istoriji.

Ocena Posetilaca Broj ocena: 93
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Istorijski romani

Šifra Proizvoda: 6478

Poslednja cena bila je: 690 din

Karakteristike proizvoda: Knjiga O Saladinu, Tarik Ali

Knjiga O Saladinu

Pisac : Tarik Ali

Format : 13 x 20 cm

Izdavač : Laguna

Broj strana : 341

Naslov Originala : The Bo­ok of Sa­la­din, Tariq Ali

Opis proizvoda: Knjiga O Saladinu, Tarik Ali

*** O Knjizi :

Najnoviji roman Tarika Alija bogata je i raskošna hronika čija se radnja odvija u dvanaestom veku, u Kairu, Damasku i Jerusalim. Knjiga o Saladinu predstavlja izmišljene memoare Saladina, Kurda koji je oslobodio Jerusalim od krstaša, koji svoja sećanja u pero kazuje Jevrejinu Ibn Jakubu, ličnom pisaru. Saladin dopušta Ibn Jakubu da razgovara sa njegovom ženom i slugama kako bi u memoarima mogao da prikaže celovit sultanov portret. Sledi čitav niz međusobno povezanih priča, pripovesti prepunih topline, sočnog humora i strasti, u kojima se ideali sudaraju sa stvarnošću, a želje brkaju sa snovima. U središtu radnje nalazi se dirljiva ljubavna priča između sultanove najdraže žene Džamile i prelepe Halime, koja je kasnije dospela u harem. Roman opisuje uspon Saladina do sultana Egipta i Sirije i prati njegove pripreme da, u savezu sa podanicima hrišćanima i Jevrejima, povrati Jerusalim od krstaša.

*** O Piscu :

Mada je u svetu ime Tarika Alija odavno poznato po njegovoj javnoj reči, kod nas je ovaj britanski intelektualac pakistanskog porekla gotovo nepoznat. Pisac, novinar i sineasta, urednik časopisa New Left Review Tarik Ali, rođen je u pakistanskom gradu Lahore 1943. godine. U to doba grad je bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, a tek 1947. će postati deo Pakistana. Alijevi opozicioni stavovi prema pakistanskoj diktaturi doprineli su da tokom 60-ih godina pronađe stalni egzil u Velikoj Britaniji.

Obrazovanje je stekao na Oksfordskom univerzitetu, gde je završio studije politike, filozofije, ekonomije i u vreme studija istakao se kao oštar protivnik rata u Vijetnamu. Danas je Ali jedan od najznačajnijih levo orijentisanih intelektualaca današnjice, dugogodišnji politički aktivista, koga kada je reč o radikalnim pogledima na bliskoistočne i centralnoazijske krize, često pominju uz Noama Čomskog i pokojnog Edvarda Saida.

Tarik Ali važio je šezdesetih godina za ikonu studentskih protesta širom sveta, njegov glas bio je protiv kolonijalne politike, a u njegovu čast Mik Džeger posvetio je pesmu Street Fighting Man, a Džonu Lenonu bio je inspiracija za pesmu Power to the People. Ali je pripadao posleratnoj generaciji mladih ljudi koja je sanjala da izgradi bolji svet. Sredinom šezdesetih Ali je radio za Mirovnu fondaciju Bertrand Rasel. Svedoci tog doba pamte njegove tekstove iz Kambodže, Severnog Vijetnama, Bolivije, Palestine. Godine 1968. predvodio je studente u Londonu – trideset godina kasnije o tome će napisati knjigu 1968: Marching In The Streets.

U senci nara je prva knjiga njegovog Islamskog kvinteta.

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.