Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Zaboravljeni kralj Gudu - prvi deo, Ana Marija Matute

Roman ovenčan španskom nacionalnom nagradom za književnost 2007.godine.

Ocena Posetilaca Broj ocena: 94
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Drame

Šifra Proizvoda: 6720

Poslednja cena bila je: 890 din

Karakteristike proizvoda: Zaboravljeni kralj Gudu - prvi deo, Ana Marija Matute

Zaboravljeni kralj Gudu - prvi deo

Autor: Ana Marija Matute

Format: 13x20

Broj strana: 473

Izdavač: Laguna

Opis proizvoda: Zaboravljeni kralj Gudu - prvi deo, Ana Marija Matute

O knjizi

Naslovni junak ovog dvotomnog romana, kralj srednjovekovne države Olar, smeo je, lukav, neumoljiv i vrlo uspešan vladar, ali nije u stanju da voli. Ove mogućnosti ga, po nalogu njegove majke kraljice Lukave, lišava državni vrač i učitelj, kako bi Gudu u vladanju imao što manje prepreka. Međutim, ako mu je u ratovima pomogao da znatno proširi granice kraljevine koju je nasledio od svog oca Volodiosa, nedostatak osećanja se okrenuo protiv Gudua ubrzo pošto se on oženio lepoticom, detinjastom princezom. U pozadini jedne osujećene ljubavi rađaju se nežna osećanja između kraljevog brata i princeze, čiji likovi svedoče da je i u mraku srednjovekovlja bilo svetlosti.

Izvanredno poznavanje srednjeg veka, kao i istančan osećaj za radnju, ali i za najintimnije potrebe ljudi sputanih stegom vladanja ili bar njenom blizinom, doneli su 2007. godine akademiku Ani Mariji Matute, najnagrađivanijoj španskoj spisateljici, prestižnu Nacionalnu nagradu za književnost.

O Autoru

Ana Marija Matute

Ana Marija Matute je rođena 1926. godine u Barseloni kao drugo od petoro dece u veoma konzervativnoj porodici. Njen otac, Franko Matute, vlasnik fabrike kišobrana, podsticao je njenu kreativnost još od detinjstva.

Imala je deset godina kada je počeo građanski rat u Španiji, i to rano iskustvo ostavilo je dubok trag na njeno kasnije pisanje. S obzirom na to da je kao pisac sazrevala u periodu Frankove diktature najčešći motivi koji se pojavljuju u njenim delima su nasilje, otuđenje, beda i prinudno sazrevanje.

Nakon razvoda 1965. godine izgubila je starateljstvo nad sinom što ju je dovelo u tešku emotivnu krizu. Ipak, to iskustvo nikada nije upotrebila kao materijal za svoje romane.

Danas radi kao univerzitetski profesor. Tvrdi da, iako joj je telo staro, u duši je još uvek mlada.

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.