Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Povest O Mojoj Ženi, Milan Fišt

Briljantno opisana atmosfera i tanano oslikana stanja ljudskog duha. Drama naizgled obične ljubomore dočaraće u romanu rajske visine i paklene ponore jedne mukotrpne, opsesivne veze.

Ocena Posetilaca Broj ocena: 92
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Ljubavni romani

Šifra Proizvoda: 7257

Poslednja cena bila je: 899 din

Karakteristike proizvoda: Povest O Mojoj Ženi, Milan Fišt

Naziv Knjige : Povest O Mojoj Ženi

Autor: Milan Fišt

Format: 13x20 cm

Broja strana: 416

Izdavač: Laguna

Naslov Originala : A feleségem története Störr kapitány feljegyzésey, Milán Füst

Opis proizvoda: Povest O Mojoj Ženi, Milan Fišt

*** O Knjizi ***

Ova povest mađarskog pisca Milana Fišta još od dana objavljivanja ubraja se u dela svetske književnosti koja u sebi nose neke od neodgonetnutih tajni ljudskog postojanja. Roman je stekao svetsku slavu i odmah posle pojavljivanja na francuskom preveden je na dvadesetak jezika, da bi 1968. godine bio nominovan za Nobelovu nagradu.

Drama naizgled obične ljubomore jednog muškarca, holandskog pomorskog kapetana, prema supruzi Francuskinji, dočaraće u romanu rajske visine i paklene ponore jedne mukotrpne, opsesivne veze. On će je voleti i istovremeno mrzeti. On će je proganjati.

Njegova ljubomora neosetno prerasta u opsednutost i samouništavajuću strast. Kapetan Šter neumorno traga za dokazima u prilog svojoj ljubomori, prolazeći kroz sam pakao, da bi na kraju sa zaprepašćenjem došao do saznanja da je, kako god da je bilo u njihovom braku, Lizi ostala neodvojiv deo njegovog života. Na ulici Pariza on „vidi“ svoju ženu koja je godinama mrtva i veruje da će mu se jednog sunčanog dana ona… odnekud ponovo pojaviti, u nekoj pustoj ulici, na nekom uglu… Vidi da će se kroz njen crni mantil zasigurno probiti sunčevi zraci… i zaključuje: Život dajem da će biti tako. Inače, pita se, čemu bih živeo…

Briljantno opisana atmosfera i tanano oslikana stanja ljudskog duha. Neobično delo koje pruža najistančaniji estetski doživljaj.

*** O Autoru ***

Milan Fišt (1888–1967) spada među najistaknutije mađarske noveliste, dramske pisce i pesnike. Svoje prvo delo objavio je 1908. godine u literarnom časopisu Nyugat. Nakon studija prava i ekonomije u Budimpešti radio je kao predavač u poslovnoj školi. Godine 1918. naimenovan je za direktora akademije Verešmarti, ali je bio primoran da posao napusti 1921. godine.

Nakon nervnog sloma koji je pretrpeo 1928. odlazi u Baden-Baden. Od 1904. počinje da vodi Dnevnike koji će postati njegovo najobimnije i najzanimljivije delo. Nažalost, najveći deo stranica koje su obuhvatale period u 1944–45. uništene su.

Profesorskom zanimanju vraća se 1947, a sledeće godine dobija najviše mađarsko priznanje za književnost, nagradu Košut. Bio je nominovan za Nobelovu nagradu za književnost 1965. i smatran za najozbiljnijeg kandidata (ipak, nagrada je dodeljena Mihailu Šolohovu za Tihi Don). Fištov najpoznatiji roman Povest o mojoj ženi objavljen je 1942. godine.

Njegov prvi roman Čovek i dečak doživeo je ogroman uspeh u Engleskoj i samo za prva dva meseca prodat je u tiražu od 750.000 primeraka.

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.