Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Slavni Likovi Antike, Plutarh

Izbor Miloša N. Ðurića iz -uporednih životopisa- jednog od najvećih istoričara starog sveta Plutarha.

Ocena Posetilaca Broj ocena: 105
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Biografije

Šifra Proizvoda: 8363

Poslednja cena bila je: 1620 din

Karakteristike proizvoda: Slavni Likovi Antike, Plutarh

Naziv Knjige : Slavni Likovi Antike

Autor: Plutarh

Pismo: Srpski - Ćirilica

Format: 18 x 25 cm

Broja strana: 415 strana

Povez: Tvrdi

Izdavač: Dereta

Izdanje : 2002. god

Opis proizvoda: Slavni Likovi Antike, Plutarh

*** O Knjizi ***

Izbor Miloša N. Đurića iz "uporednih životopisa" jednog od najvećih istoričara starog sveta Plutarha. Odabarani su oni najvažniji; Solon, Alkibijad, Katon, Marko Tulije Ciceron, Temistokle, perikle, Aleksandar Makedonski, Gaj Julije Cezar.

*** O Autoru ***

Plutarh - Otprilike 46-120, iz Heroneje u Beotiji, biograf i akademski filozof, poslednji značajni grčki pisac. Posle studija u Atini i velikih putovanja (bio je u Rimu, gde je naišao na naklonost careva Trajana i Hadrijana), živeo je u svom zavičaju, u krugu porodice i prijatelja, i radio u komunalnoj sluđbi. Od njegovog obimnog literarnog dela sačuvana je otprilike jedna trećina; 1- Biografije vojskovođa i državnika, poređanih u parove, po jedan grk i po jedan rimljanin, sa paralelnim i uporenim razmatranjem na kraju, uz to još 24 pojedinačne biografije; biografije su sastavljene prema peripatetičnoj shemi i upravljene prema moralnom principu, a korišćeni su isključivo samo grčki izvori. Njegova velika slava kod potomaka zasniva se uglavnom na ovom spisu. 2- Mešovi ti spisi, (pod nazivom Moralia), u kojima raspravlja, delimično u obliku dijaloga, o različitim temama iz oblasti etike, religije, fizike, politike, književnosti, pedagogije; u tim spisima je sačuvano mnoštvo dragocenih materijala, naročito za istoriju filozofije. Plutarh jedva da iznosi osnovne sopstvene misli. Njegov stil je dopadljiv i pokazuje sklonost za glomazan rečenički sklop. Jezik je umereno uzdržljiv u poređenju sa arhaizujućim aticizmom, s jedne strane i helenističkih zahjedničkim jezikom sa druge strane.

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.