Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Tajna Istorija, Prokopije iz Cezareje

Svojevrsna hronika skandala, politički pamflet koji kao da nije pisan mastilom nego žuči ...

Ocena Posetilaca Broj ocena: 102
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Društvene nauke - popularno

Šifra Proizvoda: 8381

Poslednja cena bila je: 814 din

Karakteristike proizvoda: Tajna Istorija, Prokopije iz Cezareje

Naziv Knjige : Tajna Istorija

Autor: Prokopije iz Cezareje

Pismo: Srpski - Latinica

Format: 17 x 25 cm

Broja strana: 184 strana

Povez: Broširan

Izdavač: Dereta

Izdanje : 2004. god

Opis proizvoda: Tajna Istorija, Prokopije iz Cezareje

*** O Knjizi ***

Spis nastao oko 550 godine nije istorijsko delo u pravom smislu reči, već svojevrsna hronika skandala, politički pamflet koji kao da nije pisan mastilom nego žuči. Prokopije je u tajnosti napisao novo delo, sasvim drugačije od prethodnog, u kojem je do srži razgolitio vladavinu Jistinijana I i Teodore i najtamnijim bojama prikazao naličje velike epohe.

*** O Autoru ***

Prokopije iz Cezareje - Neposredni svedok burnih vizantijskih vremena, očevidac mnogih važnih događaja, bio je Prokopije, najveći vizantijski istoričar VI veka. Nošen snagom pronicljivog duha, proputovao je veliki deo ondašnjeg poznatog sveta, boraveć‡i gotovo na svim važnijim ratištima gde su romejske trupe pronosile osvajačku slavu Justinijana I. Za Prokopijeva dela se sa puno razloga smatra da su neuporedivo najbogatije i najpouzdanije svedočanstvo o ovome dobu.

"Istorija ratova" (De bellis),svakako njegov najpoznatiji spis, ne svodi se na samo suvoprano ređanje događ‘aja, već‡ je protkana obiljem podataka koji je pretavaraju u enciklopediju najraznovrsnijih činjenica iz etnografije, demografije i kulture rane Vizantije i sveta koji ju je okruživao. Razdiran nedoumicom zbog prikrivanja prave istine, osmelio se da u potaji napiše novo delo, sasvim drugačije od prethodnog, u kojem bi do same srži razgolitio vladadavinu Justinijana I i Teodore, i najtamnijim bojama prikazao naličje velike epohe. Skinuvši obrazinu dvorskog istoričara, što je Prokopije bio samo delimično, , odanog i, zašto ne reć‡i, ponekad i pomalo snishodljivog, sa iznenađ‘ujuć‡om žestinom se obrušio na ličnosti Justinijana I i Velizara, a pogotovu na njihove žene, Teodoru odnosno Antoninu, osobe neznatnog porekla i naglašene amoralnosti, ali i zadivljujuć‡e preduzetnosti. Tako je nastalo delo koje se po mnogo čemu opire ustaljenim klasifikacijama i gotovo da nema svog srdodnika ni u prethodnim ni u docnijim epohama. To nije Istorijsko delo u pravom smislu reči, već‡ svojevrsna hronika skandala, politički pamflet koji kao da nije pisan mastilom nego žuči. Nastao oko 550, spis je poznat kao "Tajna istorija", buduć‡i da je objavljen tek posle piščeve i Justinijanove smrti. Uz istinoljubivost, i mržnja je bila jedan od podsticaja koji su Prokopija naveli da napiše ovo delo.

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.