Svi saveti
    Početna strana
     
     
     
     
     
  • Feuerdesign Stoni Rostilji Akcija
  • Svetlece Jelke Deco Wood Akcija
  • Kreveti Na Naduvavanje Za Spoljnu i unutrasnju upotrebu Akcija
Saveti Za Krečenje
Odabir Boja
Šta je potrebno znati?

Želite da okrečite Vaš stan a ne znate za koju boju da se odlučite. Razmišljate i o uklapanju različitih boja? Ima li posebnih pravila kad je slaganje boja u pitanju? Šta je bolje – odlučiti se za jednu ili kombinaciju više različitih boja?

Pored nameštaja i dekoracije boje su od presudnog značaja što se tiče opšteg utiska i atmosfere u bilo kom prostoru. S bojama se možete igrati, pravim odabirom boja mogu se istaknuti delovi stana koje želite a isto tako odgovarajućom bojom možete prikriti neke nedostatke. Boje mogu prostor učiniti na izgled većim ili manjim, plafon nižim ili višim.

Šta je potrebno znati kod odabira boja? Podela boja je na hladne i tople. Pod toplim podrazumevamo žutu, narandžastu i crvenu a pod hladnim plavu, zelenu i ljubičastu. U zavisnosti od komponente koja preovladava u svakoj od ovih boja one mogu naginjati ka hladnijoj ili toplijoj. Pored boja koje su osnovne imamo i belu, bež, crnu, braon, zlatnu, srebrnu, sivu…

Na šta treba obratiti pažnju kod odabira boja, i kako se u enterijer uklapaju neke od boja? Crvenu boju najbolje je koristiti samo u tragovima kao detalj npr. da razbije nijanse sive ili crno bele. Za narandžastu boju mnogi stručnjaci kažu da je poželjna u radnim prostorima ili dečijim sobama.

Žutu boju najbolje je koristiti u bojenju manjih prostorija ili prostorija u kojima borave mladi. Ukoliko je želite ublažiti nekom drugom bojom najadekvatnija biće bela. Za savremene enterijere uređene u bilo kom stilu najviše se u poslednje vreme koristi bela boja. Za stvaranje potpuno hladnog ambijenta kombinuje se sa plavom ili sivom dok za topliju i živahniju atmosferu ubacuje se narandžasta ili oker.

Ukoliko boju nanosite u visokom sjaju ona će potpuno promeniti karakter. Ista stvar će se dogoditi i kod boja koje su bez sjaja – potpuno mat. Ukoliko Vam se dopada nijansa metalik boje koristite je isklučivo u vidu nekoh efekata. Ako volite staklo i moderne lustere odlično će Vam se uklopiti sedefaste nijanse pa čak i šljokice. Za dopunjavanje bilo koje kombinacije boja može Vam pomoći unošenje biljaka kao deo enterijera.

Da bi Vam prostorija bilo što svetlija poželjno je da je i boja poda svetla. Vrlo lako možete napraviti razne efekte uz dobru rasvetu ili samostojeće lampe. U poslednje vreme su jako popularne plafonjerke koje spadaju u klasičnu središnju rasvetu koja svetlo reflektuje ravnomerno.

Pre nego što uopšte počnete sa krečenjem trebalo bi sve od nameštaja ukloniti ili ga smestiti na sred prostorije i dobro prekriti ( uzmite najlon ili stare čaršafe ). I podove bi takođe trebalo zaštiti. Zidove pripremite u potpunosti tako što ćete poskidati sve sa njih i eventualno skinuti paučinu ukoliko je ima. Utičnice odnosno poklopce bi trebalo skinuti ili zaštititi trakom.

Ukoliko postoje bilo kakve rupe u zidovima treba ih popuniti. Sam posao krečenja nije preterano težak. Dobrim valjkom je dodatno olakšan posao. Prvo što se kreči su plafoni, a nakon toga zidovi. Ukoliko ste krečili redovno biće sasvim dovoljno preći bojom jednu ruku tj. sloj. Ako mislite da boja nije ravnomerno naneta možete naneti još jedan sloj.

Nakon završenog krečenja potrebno je neko vreme kako bi se zidovi i plafoni dobro osušili. Potrebno je sve očistiti, vratiti sve na svoje mesto i na kraju samo uživati u svežoj i čistoj prostoriji.

savet priredio:
Majstorbeograd
Dekorativne led kutije Akcija
LED Svetlece Kupe Akcija
Rasprodaja Poslednji Komadi
Kućni, hotelski, kancelarijski sefovi
Skolski rancevi i skolske torbe Akcija
Intex Lenjivac Akcija
Lazy Bag fotelje Akcija
Komplet Od 3 Kofera Za Putovanje Akcija