Fontane i Dekorativni Kamen

Dekorativni kamen je zajednički termin koji se često koristi za opisivanje različitih stilova i veličina kamenja koje se mogu koristiti za dekorativne efekte u vašoj bašti ili na otvorenom. Mogu se koristiti za formiranje granica i cvetnih leja oko bašte ili pejzažnih površina, kao alternativa travnatim ili popločanim površinama dvorišta. Ukoliko imate deo bašte u kojem se vaš travnjak bori za rast, usled nedostatka sunca, ili pak previše sunca, možda ćete želeti da razmotrite korišćenje dekorativnog kamena za sakrivanje ovog područja, ali na moderan način i uz minimalne potrebe za održavanjem. Bilo da odaberete mediteranski izgled, sa toplim bojama terakote ili ako više volite moderniji osećaj, postoji mnogo stilova i kombinacija dekorativnog kamenja koji odgovaraju ambijentu vaše bašte. Možda ne želite da stvorite kamenjar, ali svideće vam se ideja kombinovanja kamena sa biljkama i drugim elementima u bašti, kako biste uokvirili i strukturirali prostor na način na koji želite.
Dekorativni malč je materijal kojim se pokriva tlo, najčešće oko grmlja, drveća i cvetnih leja, kako bi se dvorište i prostor na otvorenom učinili atraktivnijim. Pored očigledne dekorativne funkcije, malč je i izvrstan dodatak zemljištu. Malč možda nije čudotvorni lek za sve što muči vašu baštu, ali prema profesionalnim odgajivačima cveća i drveća, sigurno je blizu te uloge! Širok spektar materijala spada pod malč, ali svi oni imaju jednu osnovnu svrhu: poboljšanje uslova zemljišta. Među dugom listom prednosti, malč izoluje zemlju od ekstremnih temperatura, zadržava vlagu, sprečava korov i štiti osetljive zasade od oštećenja koja mogu nastati tokom čišćenja korova i košenja. Pored toga, praktično sve vrste malča mogu dati zasadima atraktivan, negovan i dobro održavan izgled.
Šljunak, rizla i drugo sitno kamenje mogu se koristiti za ukrašavanje dvorišta. Rizla kamen nije samo odličan način za formiranje baštenskih staza, već i za uklanjanje dosadnog korova, a takođe neće smetati ni drveću i grmlju. Ako želite da napravite baštensku fontanu ili jezerce, trebaće vam obloga i rizla.
Malo stvari smiruje poput tekuće vode. Ako u vašoj blizini nema vijugavog potoka, postoji još jedan način da se iskoriste terapeutske prednosti vode, a to je baštenska fontana. Fontana pruža iste umirujuće kvalitete i može dramatično podići izgled pejzaža na koji svakodnevno gledate. Stilovi se protežu od klasičnih kaskada sa više nivoa do savremenih kamenih ili metalnih kugli niz koje se sliva voda, a dizajn fontane govori više od estetike. Arhitektura fontane određuje kako voda teče i koju melodiju stvara, od prskanja vode koje neutrališe uličnu buku, do žuborenja koje pruža suptilnu pozadinu razgovoru uz kaficu na terasi. Uz pumpe za fontanu, ostaju vam potpuno odrešene ruke da improvizujete oblik fontane i od nje napravite unikatno remek delo.