Mašine za testenine

Iako je čar većine recepata za makarone u tome što se brzo prave, postoji nešto posebno u pravljenju sopstvenog testa za testenine. Da, potrebno je vreme i strpljenje, ali prednost domaće testenine je što recept možete prilagoditi vašim preferencijama i ograničenjima u ishrani. Sveže napravljene testenine takođe imaju drugačiju teksturu koja je lakša i mekša od kupovne testenine i kuva se mnogo brže. Sve što vam treba je brašno, so i jaja.
Kada kupujete masine za rezance i makarone, možete izabrati ručnu i električnu mašinu koja kombinuje valjake za testenine, rezač i ekstruder za testenine. Ručne mašine za testenine idealne su za razvijanje testenine i rezanje u dugačke oblike, poput špageta. Jeftinije su od svojih električnih pandana, a mašine za rezanca italijanskog brenda Marcato mogu se nadograditi kupovinom Pastadrive motora. Nedostatak ručnih mašina je što često zahtevaju dve osobe za rad; jednu za držanje testa, drugu za okretanje drške. Takođe je potrebno više vremena za upotrebu.
Električne mašine za testenine zahtevaju strujnu utičnicu i, u zavisnosti od toga koju kupujete, mogu da prave dugačke rezance, zaobljene oblike testenine ili oboje. Neke masine rade kao ručne verzije i imaju valjak i rezač, dok su druge ekstruderi koji istiskuju oblike koje je potrebno rezati, obično ručno. Automatski aparati za testenine su vrsta električnih aparata koji mešaju testo za vas i istiskuju ga kada postigne pravu gustinu. Prednost automatskih mašina za testeninu je, međutim, to što one završavaju većinu posla umesto vas, tako da sve što treba da uradite je malo dodatne tečnosti ili brašna, kada je potrebno, i da budete prisutni da sečete rezance dok izlaze.

Koje su prednosti mašine za testenine sa motorom?
Ručno pravljenje makarona i razvijanje testa oklagijom može vam oduzeti dosta vremena. Mašina sa motorom automatizuje proces razvlačenja testa i pravljenja rezanaca, smanjujući količinu vremena koje trošite na razvijanje i sečenje. Ove masine poseduju nekoliko nivoa podešavanja debljine tako da možete da dobijete testenine tačno onakve konzistencije koju vaši ukućani preferiraju. Moguće je kupiti i druge dodatke da biste napravili makarone i rezanca različitih oblika i debljine. Mašine imaju premaz protiv lepljenja koji ih čini izuzetno lakim za čišćenje.

Da li se električna mašina za testenine isplati?
Mašina sa motorom idealna je ako volite da sami pravite testo i uživate u ukusu domaće testenine. Njena prednost u odnosu na ručnu mašinu je jednostavno u tome što je brža i manje mučna. Lako se koristi, tako da deca (pod nadzorom) mogu da se zabavljaju provlačeći testo i gledajući kako se rasteže. Ručna mašina je teži posao za male ruke. Međutim, ako nemate mnogo vremena i želite mašinu koja radi za vas od početka do kraja, postoji još jedna električna mašina za testenine koja bi mogla biti dobar izbor za vas. U pitanju je Marcato Pasta Fresca električni mikser za testenine sa nastavcima za Lasagne, Fettuccine, Tagliolini testenine.

Ako još uvek niste sigurni pogledajte video prezentacije mašina, koje vas vode kroz proces korišćenja mašina i vrste testenina koje možete napravi.