Rešoi

Rešo može biti odličan pomoćnik u skučenim kuhinjama, kompaktan prenosivi šporet u vikendicama, kancelarijama ili studentskom domu, ili pomoćna ploča za kuvanje u restoranima.
Električni rešoi dolaze u dve varijante. Rešo sa keramičkom pločom za kuvanje ima površinu koja izgleda kao ravna, crna staklena ploča, a grejni elementi od keramike se nalaze ispod površine. Druga vrsta električnih ploča su tradicionalne podignute ringle kojima je cena nešto niža, ali nisu jednostavne za čišćenje kao rešoi sa ravnom pločom. Obično im treba duže vreme da se zagreju i ohlade, što znači da nisu sjajni za kuvanje stvari gde vam je potrebno da voda brzo proključa ili da se ulje brzo zagreje i jedini način da zaobiđete problem je da fizički premestite posudu na drugu, već zagrejanu ringlu ili na šporet, što možda neće biti praktično ako kuvate nekoliko stvari odjednom.
Rešo sa dve ringle nudi ogromnu fleksibilnost uz dizajn koji neće zauzeti sav radni prostor. Idealan je za male kuhinje i kancelarije. Pruža mogućnost da brzo i lako podgrejete ručak ili pripremite jutarnju kafu ili čaj, a male dimenzije čina ga pogodnim za nošenje na putovanja, gde vam može zatrebati.
Još uvek relativno nove, indukcione ploče za kuvanje koriste tehnologiju magneta za direktno zagrevanje posude za kuvanje, a da se pritom same ne zagreju. Indukcioni rešo u poređenju sa tradicionalnim električnim varijantama nudi odličnu brzinu grejanja i omogućava brzu promenu temperature. Indukcione ploče su verovatno najbezbedniji tip ploče za kuvanje. S obzirom da indukcijski rešo treba direktan kontakt sa feromagnetnom posudom da bi stvorio toplotu, slučajno uključivanje neće izazvati nikakav izlaz toplote, osim ako na njemu već stoji tiganj. A pošto se rešo ne zagreva, jedina toplota koja je ostala na ringli je preostala toplota iz posude, što je isto što biste očekivali ako ostavite vruću šerpu na radnoj površini.
U odnosu sa klasični električni rešo, indukcioni rešo brže kuva hranu, bolje se prilagođava promenama temperature i ne zahteva mnogo vremena da se ohladi. Takođe, vrlo se lako čisti i bezbedniji je od plinskih i električnih rešoa. Iako se može činiti da indukcijski rešo, uz neosporni niz prednosti, nudi najbolje od oba sveta, od indukcije i električne energije, on nije bez svojih mana. Kako je tehnologija relativno nova i dostupna je tek oko 15 godina, indukcioni rešo ima tendenciju da bude nešto skuplji nego klasični električni rešo. Takođe, pošto radi na principu magnetne indukcije, ovaj rešo će raditi samo na loncima i tiganjima napravljenim od materijala kao što su liveno gvožđe i nerđajući čelik. Za indukcioni rešo odgovaraju lonci i tiganji sa dnom od čelika, livenog gvožđa ili emajliranog čelika. Šerpe i tiganji sa dnom od metala (npr. aluminijum, mesing, bronza, bakar i legirani čelik), odnosno materijali na koje se ne hvata magnet, nisu pogodni za upotrebu na indukcijskoj ploči, kao ni druge nemetalne posude od stakla, keramike, plastike itd.
Može vas zanimati: Električni šporeti | Mini Šporeti | Ugradne ploče i rerne