Usisivači Za Pepeo

Usisivači za usisavanje pepela nastalog od sagorevanja peleta, briketa ili drva, dizajnirani su sa termičkim crevom, obično napravljenim od čelika obloženog gumom, koji je otporan na toplotu, što je dobro ako vaš usisivač naiđe na neočekivano vruću žar. Mlaznica usisivača za pepeo je takođe metalna i oblikovana je tako da omogućava temeljno čišćenje unutrašnjosti peći na drva ili pelet, ili kamina.
Nakon čišćenja pepela, usisivač pepela uvek treba izneti napolje, i čim budete mogli, odložiti pepeo na siguran način. Iz bezbednosnih razloga, pepeo uvek čistite kada se potpuno ohladi, a pun usisivač nikada nemojte ostavljati u zatvorenom prostoru, kući ili zgradi, iako usisivači namenjeni čišćenju pepela poseduju metalno kućište otporno na vatru. Važna napomena je i da uvek osigurate da peć počnete čistiti praznim usisavačem pepela.
Poput kućne prljavštine i prašine, i pepeo je ozbiljan alergen, pa ćete i vaš usisivač za pepeo želeti pravilno da očistite. Iako običan usisivač u domaćinstvu može imati dobar filter, pepeo je druga vrsta prašine i fine čestice pepela se mogu brzo preneti do motora običnog usisivača i oštetiti ga. Filter usisivača za pepeo ili kamin dizajniran je specijalno za rukovanje pepelom, osiguravajući da se pepeo ne ispušta nazad u prostoriju kroz izduvne gasove. Takođe vam pomaže da temeljno obavite posao, ostavljajući vašu peć ili kamin gotovo bez pepela nakon što završite. Treba izbegavati udisanje prašine od pepela dok čistite, pa je dobra praksa uvek koristiti zaštitnu masku i zaštitne naočare.