Registruj se ili Uloguj ovde.     Pomoć     069609149     069609150     0113047098

Bazen Bestway FastSet 549x122 KOMPLET

Prečnik 549 cm, dubine 122 cm u kompletu sa filterskom pumpom, merdevinama, podlogom, pokrivkom i setom za čišćenje.

Ocena Posetilaca Broj ocena: 201
Artikal je RASPRODAT !

Pogledaj Aktuelnu Ponudu: Bazeni za Dvorište

Šifra Proizvoda: 2091

Poslednja cena bila je: 59990 din

Karakteristike proizvoda: Bazen Bestway FastSet 549x122 KOMPLET

Nadzemni bazen na naduvavanje Bestway FastSet 549x122

Dimenzije: prečnik 549 cm, dubina 122 cm

Boja: plava, siva

Komplet sadrži i filtersku pumpe za odstranjivanje mehaničkih nečistoća iz vode, podlogu, pokrivku, merdevine i set za čišćenje

Zapremina bazena (80%): oko 23000 lit vode

Jednostavna montaža koju možete samostalno obaviti za 20 min

Uputstvo za montažu na DVD-u

Oblik i primenjeni materijali neškodljivi za decu i osetljive osobe

Uz redovno održavanje voda se ne mora menjati tokom čitave sezone

Opis proizvoda: Bazen Bestway FastSet 549x122 KOMPLET

Za montiranje Bestway Fast Set nadzemnog bazena je potrebno dve osobe i dvadesetak minuta slobodnog vremena. Dovoljno je da pronadjete ravnu površinu, rasprostrete bazen i naduvate vazdušni prsten. Kako budete dolivali vodu u bazen tako će on dobijati svoj oblik - voda podiže vazdušni prsten koji zateže telo bazena i formira ga. Na kraju prikačite na bazen filtersku pumpu za vodu i kupanje može da počne.

Kada sezona prođe, bazen možete isprazniti i odložiti na adekvatno mesto, ili, ga ostaviti napolju.

Bazen je izrađen od veoma izdržljivog troslojnog PVC materijala koji je namenjen za dugogodišnju upotrebu. Zahvaljujući konstrukciji sa vazdušnim prstenom, bazen se sam niveliše čak i kada je podloga malo nagnuta. Naravno, bolje je kada je podloga ravna.

Sastavni deo kompleta čini i filterska pumpa. Namena pumpe je da prečišćava vodu u bazenu i odstranjuje mehaničke nečistoće. Pomoću odgovarajućih creva pumpa se prikači na bazen i konstantno filtrira vodu. Uključuje se u struju pomoću strujnog kabla.

Pored pumpe uz bazen se dobija i podloga, prekrivka, merdevine i set za čišćenje. Podloga se postavlja ispod bazena i štiti ga od oštre podloge. Pokrivka se navlači preko vazdušnog prstena i štiti bazen od mehaničkih nečistoća (prašina lišće i sl.) tokom loših vremenskih uslova. Set za čišćenje vam olakšava čićenje bazena. To je mrežica za sakuplanje nečistoća sa površine i dodatak za čišćenje dna bazena.

Nikada nije bilo lakše i jeftinije napraviti bazen u svom dvorištu. Rashladite se i zabavite uz Bestway FastSet bazene.


TRETMAN VODE U BAZENIMA

-Osnovne informacije-

Filtracija –cirkulacija vode

U pogledu održavanja čistoće vode u bazenu, osnovni zadatak je odstranjivanje mehaničke nečistoće i kontinuirano dodavanje hemikalija. Za tu svrhu koriste se uređaji za cirkulaciju vode, koji se uglavnom sastoje od pumpe i filtera, Za veće bazene koriste se filteri sa peščanim punjenjem, a za manje sa papirnim uloškom. Oni odstranjuju nečistoću sa površine vode. Za odstranjivanje nečistoće sa dna bazena, koja je teža od vode, koristi se podvodni usisivač. On se obično priključuje na uređaj za cirkulaciju vode, ili gde to nije moguće, preporučuje se tip koji se priključuje na vrtno crevo.

Peščana filterska pumpa za bazene - naruči

Filterska pumpa za bazene - naruči

Filterska pumpa za bazene - naruči

Komplet za čišćenje bazena - naruči



Podešavanje hemijske ravnoteže vode
Voda u bazenu će biti čista i prozirna samo ako su sastojci u hemijskoj ravnoteži.

pH-vrednost
Prvi bitan parametar je pH-vrednost vode. pH se meri na skali od 0-14, na kojoj je 7 neutralna vrednost. Ispod te vrednosti voda je kiselog karaktera. Preporučena pH-vrednost vode bazena je blago bazna, što doprinosi ugodnom osećaju kupača, pošto je pH-vrednost ljudskog oka oko 7,5. pH-vrednost ispod 7,2 nadražuje oči i ima korozivno delovanje. Mada je dezinfekcijsko delovanje sredstva sa hlorom jače u kiseloj sredini (ispod pH 7), ipak nije preporučljiva pH vrednost ispod 7,2. Takođe, nije preporučljiva ni pH-vrednost preko 7,8, pošto je nepovoljna za oči, a efikasnost sredstava za hlorisanje u velikoj meri opadne.

Idealna pH-vrednost vode u bazenu je 7,2-7,6!
Praktična iskustva pokazuju da najviše problema stvara prevelika pH-vrednost. Vlasnici bazena često imaju problem da u vodu dodaju propisanu količinu hlora, ali je voda i dalje mutna i razmnožavaju se alge. Nakon merenja pH-vrednosti, u najviše slučajeva se može utvrditi da je uzrok problema bila previsoka pH-vrednost.

Ukupna alkalnost (total alkalinity-TA)
Ova vrednost predstavlja slobodni kapacitet vode za prihvat promene pH-vrednosti. To znači da pri dodavanju manje količine kiseline, pH-vrednost se menja u manjoj meri, ili se uopšte ne menja. Ako je ova vrednost previše niska ili previše visoka, teško je podesiti ph-vrednost. Idealna TA vrednost je između 80 i 120 mg/l. Ona se može izmeriti pomoću analizatora vode.

Tvrdoća vode
Predstavlja količinu u vodi rastvorenih kalcijumovih i magnezijumovih soli, pa se iz tog razloga izdvaja vodeni kamenac na zidovima bazena, u cevovodima i peščanim filterima, nanoseći znatnu štetu u mašinskim jedinicama. Tvrdoća vode se hemijskim tretmanom ne može smanjiti, ali se soli koje uzrokuju tvrdoću mogu zadržati u obliku rastvora, a time se može sprečiti izdvajannje kamenca.

-Dezinfekcija-
Dezinfekcijskim sredstvom nazivamo onu hemikaliju koja uništava ili neutralizuje mikroorganizme u vodi bazena. Mikroorganizmi su živa bića nevidljiva golim okom koja neprekidno dospevaju u vodu preko kiše, vetra i kupača. Od bakterija, virusa, algi i gljiva, bakterije su najveći neprijatelji. Najveći broj mikroorganizama je bezopasan za ljudski organizam, ali neki od njih izazivaju bolesti ili infekcije. Ukoliko se ne unište, preko vode prelaze sa jednog čoveka na drugog. Organske materije vodu bazena čine mutnom. Za dezinfekciju se najčešće koriste jedinjenja hlora.

U bazenima treba održavati takvu količinu aktivnog slobodnog hlora (free chlorine-FC) koja uništava mikroorganizme koje izazivaju infekciju i alge, a da ne bude škodljiv po zdravlje kupača. Idealna sadržina aktivnog hlora je 1-1,5 mg/l.

U slučaju male dece i osoba osetljivih na hlor, preporučuje se upotreba sredstava za dezinfekciju sa kiseonikom. Pri ovom postupku dezinfekciju vrši aktivni kiseonik. Pored navedenog se, kao alternativni postupci za obradu vode, preporučuju ozonizacija ili uređaju za UV zračenje.

-Odstranjivanje algi-
U vodi bazena se i pored upotrebe sredstava za dezinfekciju i filtraciju mogu stvarati i alge ili drugi mikroskopski biljni organizmi. Za sprečavanje stvaranja algi, ili za uništavanje već nastanjenih algi, najefikasnija su kvaterner amonijačna jedinjenja koja ne sadrže hlor, a biološki se razgrađuju.

Ukoliko se količina sredstava za dezinfekciju i sredstava za uništavanje algi u vodi znatno smanji, 12h je dovoljno da se voda u bazenu napuni zelenim algama. Ovo se u potpunosti može odstraniti velikom količinom hlora (postupak šokiranja vode), podizanjem sadržine hlora na 3-5 mg/l. Kod otvorenih bazena šokiranje treba obaviti jednom u dve nedelje, a pri temperaturama vode iznad 26C jednom nedeljno, čime se može sprečiti stvaranje algi.

-Flokulacija-
Sitnu plivajuću koloidnu nečistoću u vodi bazena, kao na primer alge, filteri nisu u stanju da odstrane. Voda u bazenu od tih materija postaje opalna, što se može odstraniti samo dodavanjem sredstava za flokulaciju. Sredstva za flokulaciju sitne čestice skupljaju u veće pahulje, te se one mogu zadržati na filteru ili se mogu nataložiti, pa usisati.


HEMIKALIJE ZA TRETMAN VODA

Digitalni aparat za proveru kvaliteta vode u bazenima - naruči

Test trake za aparat za proveru kvaliteta vode u bazenima - naruči


pH minus treba koristiti za smanjenje pH-vrednosti. To je granulat kiselog karaktera, brzo se rastvara, upotreba je jednostavna i sigurna. Preporučuje se za sve vrste bazena i kada za masažu.
Aktivna materija: natrijum-vodonikov sulfat
Doziranje: za 10m3 vode bazena i smanjenje pH-vrednosti za 0,1, potrebno je 100g pH minusa.

pH minus - naruči

pH plus se dodaje za povećanje pH-vrednost vode. To je granulat baznog karaktera, lako se rastvara, upotreba je jednostavna i sigurna. Preporučuje se za sve vrste bazena i kada za masažu.
Aktivna materija: natrijumov karbonat
Doziranje: za 10m3 vode bazena i povećanje pH-vrednosti za 0,1, potrebno je 100g pH plusa.

pH plus - naruči

Sredstvo za stabilizaciju tvrdoće vode

Aquafix je sredstvo za stabilizaciju vode u slučaju velike tvrdoće. Sprečava zamućenje vode u bazenu, vrši izdvajanje kamenca na vodenoj liniji, skimerima, cevima i filterima.
Aktivna materija: hidroksietan-difosfonska kiselina
Doziranje: pri prvoj upotrebi 0,5-2l na 10m3, a kod kontinualnog doziranja 0,1-0,3l na 10m3 u zavisnosti od tvrdoće vode.

Sredstva za dezinfekciju

Hlor Granulat je najpogodnije sredstvo za podešavanje sadržaja hlora, koji sadrži 56% aktivnog hlora. Štiti vodu u bazenima od razmnožavanja bakterija, algi i gljivica. Brzo se rastvara u vodi tako da odmah deluje. Preporučuje se upotreba pri punjenju bazena, pri dopunjavanju svežom vodom ili kod brze intervencije. Moguće je i kontinuirano doziranje. Kod plastičnih bazena i bazena sa plastičnom folijom sme se koristiti samo u razblaženom stanju.
Aktivna materija: natrijumov dihlor-izocianurat

Doziranje: pri prvoj upotrebi 50g na 10m3 vode, kontinualno doziranje 20g na 10m3 vode dnevno
Zapremina bazena (m3): 1 5 10 20 30 40 60 80 100
Hlorgranulat (g): 1,6 8 16 32 48 64 96 128 160

Hlor Granulat - naruči


Hlortabs od 200g i 20g su hlorne tablete koje sadrže 90% aktivnog hlora i koriste se za kontinuirno doziranje hlora. Štite vodu u bazenima od razmnožavanja bakterija, algi i gljivica. Sporo se rastvaraju, dejstvo im je kontinualno i dugootrajno. Olakšavaju doziranje hlora pošto se tablete ubacuju jednom nedeljno u plovni dozator hemikalija ili skimer.
Aktivna supstanca: trilor-izocianurna kiselina
Doziranje: hlortabs 200g – 1 tableta na 30m3, hlortabs 20g – 4 do 5 tableta na 10m3
Potrebna količina sredstava za hlorisanje zavisi od temperature vode, od vremenskih prilika i od upotrebe bazena. Zbog toga se stvarno potrebna količina hemikalije može utvrditi samo na licu mesta.
pH-vrednost svakako treba da bude u granicama 7,2-7,6!

HlorTabs 200g - naruči

HlorTabs 20g - naruči

Plutajući dozator hemikalija - naruči



Sredstva za flokulaciju

Aquaflock je tečno sredstvo za flokulaciju sa brzim dejstvom koje od plivajuće nečistoće stvara pahulje većih dimenzija koje filter može odstraniti iz vode. Potpuno odstranjuje zamućenost. Vode. Ukoliko u vodi bazena ima velikih količina algi, pored sredstava za hlorisanje i uništavanje algi svakako treba dodati i sredstvo za flokulaciju, jer se samo na taj način mogu odstraniti alge filtracijom ili usisavanjem.
Aktivna materija: poli-aluminijum-hlorid
Doziranje: 200-400ml na 10.m3 vode

Sredstva za uništavanje algi

Algastop je tečna hemikalija za sprečavanje stvaranja i uništavanje razmnoženih algi. Značajna je dopuna hlornoj dezinfekciji vode. Preporučuje se protiv zelenih algi.
Aktivna materija alkil-dimetril-benzil-amonijačni hlorid
Prvo doziranje 200-400 ml na 10m3 vode; Kontinualno doziranje nedeljno 50-150ml na 10m3 vode

AlgaStop 5l - naruči

AlgaStop 1l - naruči



Algastop Super je tečna hemikalija za sprečavanje stvaranja i uništavanje razmnoženih algi. Značajna je dopuna hlornoj dezinfekciji vode. Efikasna je protiv više vrsta algi. Posebno je pogodna za masažne i protivstrujne bazene, pošto uopšte ne peni.
Aktivna materija: dimetril-hidroksi-propil-amonijačni hlorid
Prvo doziranje 100-150 ml na 10m3 vode; Kontinualno doziranje nedeljno 50-100ml na 10m3 vode

AlgaStop Super 5l - naruči

AlgaStop Super 1l - naruči



Kombinovana sredstva za tretman vode
Za olakšano održavanje čistoće vode u bazenima uvedena su sredstva koja pored sredstava za dezinfekciju sadrže i druge važne sastojke za tretman vode.

Aquamulti sadrži sredstvo za hlorisanje, sredstvo protiv algi i flokulant, u vidu tableta od 200g. Čistoću vode bazena štiti od razmnožavanja bakterija, algi i gljivica. Sporo se rastvara i deluje dugotrajno. Preporučuje se istovremena upotreba sa Hlortabs preparatom, ali se može koristiti i samostalno. Zahvaljujući kontinualnom doziranju flokulanta, voda bazena je blistava i prozirna.
Aktivna materija: trihlor-izocianurna kiselina
Doziranje: 1 do 2 tablete nedeljno na 30m3 vode

AquaMulti - naruči

Plutajući dozator hemikalija - naruči

Komplet za održavanje kvaliteta vode u bazenima - naruči




Nekoliko korisnih saveta ukoliko voda u bazenu nije čista

Šta je razlog ako je voda u bazenu zamućena, zagađena algama, zelena ili smeđa:
1. Neodgovarajuća vrednost slobodnog hlora: Sadržaj slobodnog hlora u vodi uvek treba da bude u granicama 1-1,5 mg/l. Ukoliko je sadržaj slobodnog hlora manji od ovog, lako može da opadne na vrednost 0, tako prestaje dezinfekcija.
2. Neodgovarajući pH: pH vrednost uvek treba da bude u granicama 7,2-7,6. Ako je pH previše velika, sredstva za hlorisanje gube efikasnost, voda postaje mutna i zagađena algama.
3. Neodgovarajuća filtracija: Filter je začepljen. U slučaju filtera sa patronima, treba ga očistiti ili promeniti uložak. U slučaju peščanog filtera treba prekontrolisati manometar i, ako pokazuje preveliku vrednost, primeniti povratni pritisak (videti uputstvo uređaja za cirkulaciju).
4. Neodgovarajuće vreme filtracije: Uređaj za cirkulaciju (filter pumpa) treba da bude u funkciji najmanje 2 puta po 4 sata dnevno. Povećanjem temperature vode treba povećati i vreme filtracije. Po velikoj vrućini vreme filtracije podići na 2 puta po 7 sati dnevno.
5. Loše podešeni uduvači: Sva količina vode u bazenu treba da bude u pokretu kada je pumpa uključena. Na taj način se osigurava ravnomerno mešanje hemikalija. Ukoliko to nije osigurano, u delovima sa mirujućom vodom u bazenu, gde nema doziranja hemikalija, stvaraju se alge.
6. Previše je organskih materija u bazenu: Bazen izvan upotrebe uvek treba prekriti da bi se zaštitio od lišća koje opada, insekata i ostalih nečistoća. Površinu vode i dno treba redovno čistiti mrežom za skidanje nečistoća i usisivačem.
7. Nije obavljen šok-hlor tretman: Šok-hlor tretman treba obaviti nedeljno ili dvonedeljno (sadržaj hlora treba podići na 3-5 mg/l) – time se smanjuje mogućnost razmnožavanja algi.

Čišćenje vode zagađene algama:
Kontrolisati uređaj za cirkulaciju, obaviti šok-hlor tretman. Podesiti pH-vrednost vode, podići sadržaj slobodnog hlora na 3-5 mg/l, dodati sredstvo protiv algi i flokulant. Alge istaložene na zidovima bazena protrljati četkom! Tokom 12-24h uključiti uređaj za cirkulaciju, nakon toga zaustaviti i sačekati 24h. Istaložene alge usisivačem odstraniti iz bazena. Uginuče alge se veoma teško filtriraju, zato izvučenu vodu nemojte vraćati u bazen! Po potrebi češće rastresite peščani filter. Ukoliko prvi tretman nije doneo željene rezultate, ponoviti postupak!

* Sve Za Kucu doo nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda. Pored toga, ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

** Sve cene, prikazane na sajtu svezakucu.rs su sa uracunatim popustima i PDV-om.

Reklamacije, Zamena Proizvoda, Deklaracija...

© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2024.