Mirođija je dobar začin koji se slaže uz mnoga jela, salate, mesa, variva. Cela biljka i plod imaju svojstvren prijatan aromatičan miris i ukus. U narodnoj medicini koristi se za bolji apetit i probavu.
Stari Rimljani su verovali da ako grickaju peršun mogu da popiju puno vina a da se ne napiju. Ovo možda i nije tačno, ali je tačno da peršun ima mnoga korisna svojstva za organizam.
Koristi se za za dekorisanje jela, ali i za kuvanje, kao začinska biljka. Peršun, zbog bogatstva vitamina i minerala, već u malim količinama blagotvorno deluje na organizam.
Kao salata, dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva.
Rukola je kultura skromnih zahteva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično cele godine. Možete je uzgajati u bašti ili žardinjeri.
Peruanska ili andska jagoda je vrlo zdravo voće egzotičnog izgleda: zlatne bobice su zatvorene u suve, providne ljuske nalik lampionima. Koristi se za kuvanje poslastica, ali i dekoraciju!
Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka i sve su različite u izgledu i ukusu. Reč bosiljak dolazi od grčkog basilikon, što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci.
Crni kim je poreklom sa Orijenta gde je u upotrebi više od 2000 godina, kao ljutkasti začin i u medicini. Njegovim semenkama se posipaju peciva. U upotrebi je i ulje.
Kim je poznata začinska biljka. Poznavali su ga i koristili arapski lekari, odakle je prenet u Evropu.
Deo kima koji se upotrebljava je plod. Izgnječen daje divan aromatičan miris, a ima i prijatan ukus.
Sikavica ili gujina trava vrlo nalikuje čičku, ali nije čičak. Od davnina je poznati lek za hronična oboljenja jetre, žuči, slezine, za čišćenje organizma.
Sam naziv žalfije (lat. Salvia officinalis) na latinskom Salvia potiče od reči salvare, što znači spasiti, izlečiti, jer su je još stari Rimljani veoma koristili u lečenju raznih bolesti, a officinalis znači lekovit.
Majoran ima slatkast, mirisan i osvežavajuć ukus. Dobro se slaže s guščijim i mesom divljači, paštetama, paradajzom, supama, salatama i jelima od krompira. Blagotvoran je za nervni sistem.
Korijander može da se koristi svež, kao i njegov osušen list i seme, tokom cele godine. Izuzetno je cenjen začin koji se dodaje mnogim jelima. Najbolji je čistač otrova i teških metala iz organizma.
Čubar, čubrica ili čubrika je tradicionalan začin za pasulj i sočivo i sva jela koja mogu izazvati nadimanje, jer on to sprečava. Može se piti i kao čaj, ali i dodati salatama ili siru.
Kamilica je u narudu poznata lekovita biljka. Koriste se njen list i cvet. Sadrži eterična ulja, fitosterole, tanine, glikozide, sluzi, vitamin C, niacin, sluz, prirodnu gumu, proteine, eteričnia ulja i druge supstance.
Matičnjak je biljka trajnica ugodnog limunastog mirisa. To je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno lekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primenu.
Sitno seckani listovi vlašca koriste se kao začin za jela od proleća do jeseni, a ako se presade u lonce i drže u kući, mogu da se koriste i tokom cele zime. Zbog nežnog i ugodnog mirisa veoma je popularan začin.
Osim što predivno miriše, bosiljak poboljšava ukus kuvanim jelima i salatama, a od njega se može praviti i čaj. Bosiljak je poznat po činjenici da ima jaka antioksidativna i antibakterijska svojstva.
Kineski vlašac je još jedan egzotični začin pristigao iz Azije. Može se gajiti u bašti ili saksijama, te ga uvek možete imati svežeg pri ruci. Svi delovi biljke su jestivi. Blag ukus belog luka.
Mačija trava, macina trava, macina menta - to su nazivi ove aromatične biljke čiji je latinski naziv Napeta cataria. Ime govori da je vole mačke, ali je vrlo dobra i za ljude: kao čaj, začin za sosove...
Pitoma nana je prava kulturna biljka, visoka je oko pola metra i razgranata. Vrlo je aromatičnog i prijatnog mirisa. Kao začin i za pripremanje leka u domaćinstvu, upotrebljava se list.
Anis se danas najviše koristi kao začin za kolače, pecivo i hleb. U nekim krajevima sa anisom se začinjavaju sosovi, variva i salate. Odličan je za probleme s varenjem, kao osveživač daha i za pluća.
Majčina dušica je začin i lekovita biljka koja nema nijedan štetan sastojak! Veoma je aromatična pa se kao začin, svež ili suv, koristi u malim količinama. Čaj od ove biljke ima antiseptično dejstvo.
Sve cene sa uračunatim PDV-om. Troškovi dostave se dodatno naplacuju.