Začinsko i lekovito bilje
U ovoj kategoriji se nalazi: 124 proizvoda.
Bosiljak, ruzmarin, mirođija, nana, korijander, kapar, vlašac. .
šifra: 38018
šifra: 7
šifra: 38021
šifra: 38037
šifra: 38042
šifra: 38027
šifra: 37162
šifra: 68293
šifra: 68244
šifra: 68243
šifra: 68016
šifra: 68238
šifra: 68285
šifra: 68245
šifra: 68242
šifra: 68014
Lepu baštu ne možemo da zamislimo bez začina! Te mirisne biljke je potrebno mešati sa usevima jer utiču na bolji rast i ukus povrća, privlače pčele, štite od štetočina i bolesti Bašta nam je lepša, jela su ukusnija!
Začinsko bilje se može, osim u baštama, gajiti i u saksijama i žardinjerama u kući, tako da ih uvek možete imati sveže pri ruci Traže svetao, ne previše vruć prostor, vlažan vazduh i bogato zemljište Leti ih obavezno iznesite na terasu ili balkon kako bi imali što više svetlosti i kiseonika
U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor kvalitetnog semena za začinske biljke, u pakovanjima od po 2, 5 i 10 kesica, što je dovoljno za uspešno hobi baštovanstvo Pratite uputstva o sadnji, uzgoju i berbi sa poleđine kesica za veću uspešnost vašeg hobi poduhvata
Začinske biljke koje možete pronaći u našoj ponudi su pitoma nana, anis, više vrsta bosiljka, mirođija, korijander, divlja i domaća rukola, kapar, obični i kovrdžavi peršun, kamilica, majčina dušica ili timijan, slatki komorač, majoran, lavanda, žalfija, ruzmarin, origano, kantarion, ricinus, matičnjak, čubar, sikavica, mačija trava, peruanska jagoda, kim
Osim što predivno miriše, bosiljak poboljšava ukus kuvanim jelima i salatama, a od njega se može praviti čaj i ulje
Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka i sve su različite u izgledu i ukusu Raste u raznim delovima sveta, a prvotno je uzgojen u tropskoj Aziji Prvi pisani trag o bosiljku star je četiri milenijuma i potieče iz starog Egipta Reč bosiljak (ital basilico, engl basil) dolazi od grčkog basilikon, što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci Bosiljak je poznat po činjenici da ima jaka antioksidativna svojstva Takođe, ima antibakterijska svojstva, jača imunološki sistem, sprečava oksidaciju holesterola, štiti srce i krvne sudove,, pomaže u borbi protiv infekcija, smanjuje upale uzrokovane artritisom
Stari Rimljani su verovali da ako grickaju peršun mogu da popiju mnogo vina a da se ne napiju Ovo možda i nije tačno, ali je tačno da peršun ima mnoga korisna svojstva za organizam
Peršun je popularan zbog velikog bogatstva vitamina Na prvom mestu vitamnin C, zatim tu su provitamin A, kompleks vitamina B, i to uključujući veoma cenjen vitamin B12 Pored vitamina veoma veliku ulogu igraju i minerali koji su zastupljeni u većoj količini Pored toga što vitamini i minerali čine da peršun u ishrani daje specifičnu aromu, čine i da se naše telo dobro oseća usled korišćenja peršuna Peršun se ubraja u lekovito bilje koje sprečava nadimanje, umiruje grčeve i blagotvorno je za vrenje u crevima
Mirođija je dobar, neškodljiv i lako dostupan začin Cela biljka i plod imaju svojstvren prijatan aromatičan miris i ukus Seckano sveže lišće mirođije poboljšava ukus zelenoj salati, salati od krastavaca i paradajza, a prikladna je i za salatu od krompira Služi i kao dodatak maslacu i majonezu Umak od sveže mirođije idealan je prilog za svežu jegulju, rakove i sva ostala jela od morskih i slatkovodnih riba Može se upotrebljavati uz pasulj, ovčetinu, dinstano povrće, svinjska rebarca i kotlete Idealno se slaže s tikvicama Za kišeljenje krastavčića se koristi čitava biljka U narodnoj medicini mirođija je poznata kao sredstvo za bolji apetit i probavu, kod nadimanja, povraćanja i nesanice
Majoran se u umerenoj klimi gaji kao jednogodišnja biljka, koja u toplijim, mediteranskim područjima može živeti kao višegodišnja Pripada porodici usnatica (Lamiaceae /Labiaceae) U starom se Egiptu uzgajao kao sveta biljka, a Grci i Rimljani smatrali su ga simbolom sreće U Evropi se gaji od 14 veka Majoran se najčešće upotrebljava kao začin i to nadzemni deo biljke Majoran ima slatkast, mirisan i osvežavajuć ukus Deluje blagotvorno na nervni sistem i umiruje glavobolje, grčeve i pehlade Kao začin dobro se slaže s guščijim mesom, divljači, paštetama, paradajzom, supama, salatama i jelima od krompira
Vlašac je višegodišnja biljka koja ima nežnu lukovicu iz koje izbijaju gusti veoma ukusni cevasti listovi plavozelenkaste boje, visoki 15-30 cm Sitno seckani listovi vlašca koriste se kao začin za jela od proleća do jeseni, a ako se presade u lonce i drže u kući, mogu da se koriste i tokom cele zime Zbog nežnog i ugodnog mirisa veoma je popularan začin Fino seckan dodaje se supama, varivima od povrća i umacima Sveži vlašac često se koristi kao dekoracija
Rukola je kultura skromnih zahteva za toplotom i otporna je na mrazeve Zato može da se proizvodi praktično cele godine Ova biljka najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima Setva rukole može početi rano u proleće, sredinom marta a zatim se seje sukcesivno svakih sedam dana kako bi i pristizanje zelenih listova bilo produženo čak do zimskih meseci Od mera nege treba primeniti samo zalivanje i redovno suzbijanje korova Berba listova počinje formiranjem rozete Berba može ići pojedinačno ( beru se listovi) ili se čupa čitava rozeta Ima blago-gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i belančevina Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utiče na zdravlje i smanjuju rizik od mnogih bolesti Kao salata, ali i dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svetskim kuhinjama Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva
Peruanska jagoda spada u manje poznato voće koje se gaji u vrtu Ove male, žute bobice imaju slatko-kiseli ukus sličan ananasu ili jagodi i blagi ukus paradajza u pozadini Ono što ovu biljku čini neobičnom i atraktivnom za uzgoj su ljuske u obliku lampiona koje obavijaju plod Iako je reč o biljci koja najbolje uspeva u toplim regionima Južne Amerike i suptropskom pojasu, njen uzgoj je moguć i u kontinentalnim predelima Evrope, gde se u područjima sa zimskim mrazevima gaji kao jednogodišnja biljka
Kim je poznata začinska biljka Poznavali su ga i koristili arapski lekari, odakle je prenet u Evropu Deo kima koji se upotrebljava predstavlja plod Izgnječen plod daje divan aromatičan miris, a ima i prijatan ukus Miris je biberast, opor i ljutkast Osim što dodaje prijatnu aromu jelima, kim ima brojna lekovita svojstva Koristi se kod problema sa varenjem, kod grčeva, nadutosti i napetosti stomaka Može se davati i bebama Umiruje stomak i nakon uzimanja lekova koji izazivaju mučninu Kim jača želudac, podstiče varenje uopšte kao i proizvodnju hormona Ublažava materične grčeve, podstiče lučenje mleka, te ga koriste dojilje Podstiče izbacivanje mokraće Kim je spazmolitik, ekspektorans, te se koristi kod kašlja i upala respiratornih organa, astme i alergija Umiruje bronhije, povećava proizvodnju antitela On je i aperitiv, a kao začin ima blagotvorno dejstvo na apetit i varenje Pozitivno deluje na zdravlje kože, tako da daje rezultate i kod kožnih oboljenja Ojačava imunitet Podstiče proizvodnju odbrambenih ćelija, gde zdrave ćelije štiti od oboljenja, uništavajući ćelije tumora
Crni kim je jednogodišnja biljka iz roda mačjih brkova (Nigella), poreklom sa Bliskog istoka To je uspravna i razgranata biljka, cvetova sa 5 belih do svetloplavih latica Plod je čaura sa puno crnog semena U zemljama Orijenta koristi se više od 2000 godina kao ljutkasti začin i u medicini Ukusom podseća na susam i kim Njegovim semenkama se, naročito u azijskim zemljama, posipaju peciva Tamo je poznat pod imenom black onion seed U upotrebi je i ulje dobijeno od semenki hladnom destilacijom Koristi se u lečenju različitih bolesti, kao što su probavne tegobe i nadimanje, oslabljene funkcije jetre, migrena, jača vitalnost organizma, protiv iscrpljenosti i upala i još mnoge druge
Mačija trava, macina trava, macina menta - to su nazivi ove aromatične biljke čiji je latinski naziv Napeta cataria Ime govori da je vole mačke, ali je vrlo dobra i za ljude: kao čaj, začin za sosove, salate, jela a etaresko ulje može biti prirodni insekticid
Pitoma nana je prava kulturna biljka, visoka je oko pola metra i razgranata Cvetovi su joj sitni, ljubičastocrveni List je tanak, po obodu zupčast Cela biljka je vrlo aromatičnog i prijatnog mirisa Kad se list žvaće, najpre greje a zatim hladi Od pitome nane, za pripremanje leka u domaćinstvu, upotrebljava se list On se bere po lepom vremenu uoči cvetanja ili u času cvetanja nane U bašti bere se rukom list po list i suši u tankom sloju, na promaji, u hladovini Tada i tako ubran list je najlekovitiji i najbolji
Sikavica ili gujina trava vrlo nalikuje čičku, ali nije čičak Od davnina je poznati lek za hronična oboljenja jetre, žuči, slezine, za čišćenje organizma To je dvogodišnja, zeljasta, dosta krupna i razgranata biljka, može da poraste do 180cm Listovi i cvet se beru u maju, a seme u avgustu-septembru, kada se vadi i koren
Sam naziv žalfije (lat Salvia officinalis) na latinskom Salvia potiče od reči salvare, što znači spasiti, izlečiti, jer su je još stari Rimljani veoma koristili u lečenju raznih bolesti, a officinalis znači lekovit Na engleskom reč za žalfiju sage, označava mudrost, a koristili su je za stimulisanje koncentracije, za povećanje pamćenja, a smatra se da dorinosi i dugovečnosti Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma
Korijander (Coriandrum sativum ) je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma Ovo je jednogodišnja biljka iz porodice štitara Miriše na zelene, sveže listove, a iako je miris u početku neugodan, vremenom nestaje Vodi poreklo sa područja istočnog Mediterana Kao začin se od davnina koristi u gastronomiji, ali se odlikuje i izuzenom lekovitošću Korijander može da se koristi svež, kao i njegov osušen list i seme, tokom cele godine Izuzetno je cenjen začin koji se dodaje mnogim jelima U Evropi i Americi se više koristi seme, a u Aziji i Africi se koristi i list Dodaje se u salate, supe, variva, rižota, jela od povrća, mesa, ribe, sosove Izuzetno je popularan začin u kuhinjama Egipta, Maroka, Meksika, Kavkaza, Indije Suvo seme se dosta koristi u pekarstvu, konditorskoj proizvodnji, kod izrade kobasica i sireva, konzervisanja maslina, zimnice Često se kombinuje sa drugim začinima poput kima, belog luka, majorana, čilija i anisa
Zbog prijatnog mirisa i ukusa, za anis su znali još drevni Egipćani pre tri i po hiljade godina U antičko doba u Grčkoj je korišćen za aromatizaciju vina, a potom su ga Rimljani preneli u Toskanu, odakle se dalje širio po Evropi Anis se danas najviše koristi kao začin za kolače, pecivo i hleb U nekim krajevima sa anisom se začinjavaju sosovi, variva i salate Pekmez i kompot od šljiva takođe dobija posebnu notu ako se začini anisom Ali, kako anis brzo gubi ukus i miris, treba da se samelje neposredno pre upotrebe Seme anisa deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje Esencijalo ulje anisa sadrži između 80% i 90% anetola, supstance koja olakšava disanje i podstiče izbacivanje sluzi iz pluća Anis je zato veoma efikasan i prijatan lek za kašalj, bronhitis i astmu Zahvaljujući svom prijatnom mirisu, ali i antibakterijskim i antigljivičnim dejstvima esencijano ulje anisa često je sastojak vodica za ispiranje usta
Čubar (čubrica, čubrika) je jednogodišnja aromatična, začinska i lekovita biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae) Stabljike su granate osnove, visoke do 30cm Od ove biljke se koriste mladi listovi ili vršni deo biljke u cvetu Listovi imaju istovremeno ukus nane i majčine dušice ali su gorči i ljući Tradicionlan je začin za pasulj i sočivo Dva tri mlada, sveža listića se mogu staviti i u salatu ili dodati siru Stariji listovi su tvrdi i moraju se prokuvati Sastojci čubrike utiču na lučenje u sistemu za varenje i pridonose boljem varenju, smanjuju stvaranje gasova i nadutost Čubar se može koristiti i kao čaj za bolje varenje i kod kašlja i upala gornjih disajnih puteva
Poštovanje u narodu i široku primenu u narodnoj medicini, majčina dušica ili timijan je svojski zaslužila Ova biljka nema nijedan štetan, toksični sastojak, pa može da se pije bez vremenskog ograničenja, i u neograničenim količinama Poznata je i po nazivima: popovac, materka, tamjanika, divlji bosiljak, vreskovica Čaj od majčine dušice ima antiseptično dejstvo, efikasan je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju Zato se sa uspehom primenjuje protiv kašlja U kulinarstvu se koristi kao začin različitim jelima, u svežem ili suvom stanju Naročito se mnogo koristi u italijanskoj kuhinji Smatra se da neutrališe jako masna jela Veoma je aromatična, pa se kao začin koristi u malim količinama Koristi se i za pripremu čajeva i napitaka
Kamilica je u narudu poznata lekovita biljka Koriste se njen list i cvet Sadrži eterična ulja, fitosterole, tanine, glikozide, sluzi, vitamin C, niacin, sluz, prirodnu gumu, proteine, eteričnia ulja i druge supstance
Matičnjak je biljka trajnica ugodnog limunastog mirisa, srodnik žalfije i lavande Pčele ga vole, pa zbog toga i nosi ime matičnjak, a nazivaju ga i melisa, limunčica, čelinjak, limunka, maternjak, pčelinja metvica, rojevac i macina trava Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno lekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primenu
Ricinus je jednogodišnja, a negde i višegodišnja zeljasta biljka Poreklom je iz tropskih krajeva i odgovara mu toplo vreme, kao i dosta vlage Ima atraktivne listove i plodove, cvet je dosta neugledan Ogromni listovi u jesen pocrvene, takođe i plodovi, koji najviše podsećaju na plod kestena, koji čine ovu biljku pravim ukrasom vrta Svi delovi biljke su otrovni, posebno seme
Ruzmarin je žbunolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svetloplavih cvetova Igličasti listovi intenzivnog su mirisa, kao i pikantno ljutog, oporog i gorkog ukusa Koristi se za aromatizovanje povrća i jela od mesa Ruzmarin podstiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, kao i na taj način poboljšava koncentraciju i leči glavobolju Premda posvećen boginji lepote i ljubavi Afroditi, ruzmarin nije samo simbol ljubavi On je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje
Origano je u narodu poznat i kao vranilova trava, bakina trava, crnovrh i mravinac Origano kao divlja višegodišnja biljka raste u toplim brdskim predelima jugozapadne Evrope i Mediterana Naravno, uzgaja se i u drugim, hladnijim, predelima planete, ali kao jednogodišnja biljka Origano je važna kulinarska biljka jer kao začin daje specifičnu aromu jelima i salatama u koje se dodaje Od antičkih vremena origano ima i medicinsku primenu Otac medicine, Hipokrat, koristio ga je kao prirodni antiseptik, ali i kao lek protiv bolova u stomaku i respiratornih bolesti Origano je bogat antioksidantima, u prvom redu polifenolima i flavonoidima Pored blagotvornih polifenola, origano sadrži i minerale: mangan, gvožđe, kalcijum, ali i vitamin K Dokazano je antibakterijsko delovanje na mnoge vrste bakterija Povoljno deluje na organe za varenje, disanje i na nervni sistem
Lavanda je biljka trajnica, jednostavna za uzgajanje, voli suvlja zemljišta i sunčana mesta Poznata je po svojoj boji i mirisu U domaćinstvu se koristi za osvežavanje prostora i kao začin
© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2025.