Solarne Lampe i Lampe za Baštu

Solarne lampe za baštu sjajan su, ekološki prihvatljiv, način za oplemenjivanje vašeg dvorišta ili terase akcentnim osvetljenjem. Svetlost čini vaše dvorište i vrt sigurnijim, nema potrebe za postavljanjem kablova i ne morate potrošiti previše vremena niti novca na majstore i ugradnju. I najbolje od svega: ova svetla neće povećati račun za struju, a trajaće godinama.
Solarna rasveta već duže vreme dostupna je podjednako u dekorativne, ali i u praktične svrhe. Kao takva, jačina svetlosti, ili lumena, koje ove baštenske lampe daju izuzetno je različita. Niko ne želi da dekorativna rasveta na njihovom balkonu ili terasi osvetljava čitav kvart. Takođe, suptilno ambijentalno osvetljenje nije od velike koristi za vrtnu stazu.
Koliko dugo sijaju solarne lampe?
Sve zavisi od kvaliteta proizvoda ili, preciznije, od kvaliteta integrisane baterije i sijalice. Kako ove lampe svoju energiju napajaju isključivo iz sunca, od značaja je i količina sunčeve energije koju je lampa u stanju da uhvatati tokom dana. Trajanje svetlosti kreće se od 5 do 8 sati. Takođe, imajte na umu da se solarne lampe moraju potpuno napuniti pre nego što budu u stanju da rade u svojim optimalnim mogućnostima.
Kako rade solarne lampe?
Jednostavan odgovor je - zahvaljujući suncu. Bez sunčeve energije, solarna svetla ne rade. Precizniji odgovor bio bi da solarne lampe rade zahvaljujući suncu, solarnom modulu, bateriji i fotonaponskom efektu. Solarna svetla rade neyavisno od električne mreže i imaju solarni modul i bateriju, a ne kabl za napajanje. Solarni panel hvata sunčevu svetlost tokom dana i koristi fotonaponski efekat da je pretvori u električnu energiju koja se zatim skladišti u bateriji. Kada padne mrak, uskladištena energija šalje se sijalici. Integrisani svetlosni senzor automatski prebacuje svetlo iz skladišta u režim osvetljenja.
Kada se uključuju solarna svetla?
Čim padne mrak, ugrađeni svetlosni senzor uzrokuje da lampe zasvetle. Uz svetlosni senzor, većina solarnih lampi ima i prekidač za uključivanje-isključivanje. Lampu uvek možete ručno uključiti i isključiti. Napomena: Spoljni izvori svetlosti, poput ostalih baštenskih lampi, dvorišne ili ulične rasvete, mogu ometati sunčevu svetlost. Veštačko osvetljenje može uzrokovati da senzor ne uspe da uključi solarnu lampu, jer registruje dovoljno svetla u svom okruženju.
Savet za zimu: Budući da mnoge solarne baštenske lampe nisu pogodne za zimsku upotrebu, a sunčeva svetlost uglavnom nije ni dovoljna za pravilno punjenje svetla, ima smisla držati solarne lampe u zatvorenom tokom zimskih meseci. Ovo će zaštititi vaše lampe i bateriju od mraza i drugih nepovoljnih vremenskih uticaja.