OSTALI SAVETI
1. Uvod
2. Klasičan stil
3. Art Deco
4. Engleski "Country" stil
5. Japanski stil dekoracije Azijskim bojama, dezenima i nameštajem
6. Mediteranski stil
7. Marokanski stil - kreirajte oazu u svom domu
8. Karakteristike stila americkog Jugozapada
9. Otrcano a Šik – san svakog dekoratera hobiste
Stilovi u uređenju enterijera
2. Klasičan stil
Klasičan stil je okarakterisan sledećim osobinama:

 • Konzervativan izbor boja

  Blaži tonovi karakterišu jedan malo savremeniji i opušteniji pristup tradicionalnom stilu. Ako pak želite da se strogo držite odrednica klasičnog stila, koristite boje dragog kamenja sa zlatnim i srebrnim detaljima.

 • Kombinacija starog i novog

  Originali i reprodukcije klasičnih elemenata enterijera se mogu koristiti zajedno u cilju postizanja što tradicionalnijeg izgleda prostora.

 • Mešavina tekstura i dezena materijala

  Pri izboru meblštofova i materijala za draperije i zavese treba birati one koji čine skladnu kombinaciju (što ne mora da znači da svi moraju biti slični), i pri tome vodite računa da nabavite kvalitetne materijale, jer se od klasičnog nameštaja očekuje duži životni vek.

 • Koristite detalje, ali umereno

  Najuspešniji dizajneri klasičnih interijera preporučuju da se prostor oplemeni ukusnim detaljima (lampe, slike, porcelan itd.), ali da nipošto ne sme izgledati prepun i zakrčen tričarijama.

 • Mešavina eklekticnog i klasicnog stila

  Ne morate obavezno ukomponovati enterijer tako da baš sav nameštaj bude klasičnog stila. Danas je uobičajeno da najefektniji klasični prostori imaju komade koji pripadaju drugim stilovima i epohama (čak i primerke savremene umetnosti), što prostor oplemenjuje i često čini mnogo upotrebljivijim.

 • Klasična spavaća soba

  Spavaća soba uređena u klasičnom stilu obično sadrži dominantan krevet sa baldahinom i duborezom, uz nezaobilaznu veliku plocu uzglavlja na koju je naslonjeno mnoštvo velikih, efektno ukrašenih jastuka. Pored kreveta, u ovakvim sobama se (zavisno od raspoloživog prostora) često nađu i budoar sa velikim ogledalom, komode sa velikim fiokama ili antikne škrinje.

 • Trpezarije i saloni

  Klasični stil karakterišu velike i raskošne trpezarije i saloni za obedovanje. Oni su uglavnom opremljeni velikim trpezarijskim stolom, okruženim stolicama vitkih linija sa velikim četvrtastim naslonima, sa dodatnim sedenjem u vidu udobnih kožnih ili tapaciranih fotelja. Uz njih se u trpezariji obično nalaze i mali okrugli stočići koji se lako mogu premestiti po potrebi da bi se poslužio čaj ili kafa iz markiranog porcelanskog seta (alternativno, tu su kolica za posluženje čaja). Ovakvi saloni su često međusobno spojeni velikim staklenim vratima što omogućava njihovo lako spajanje u jedinstveni veliki prostor za porodične svetkovine i okupljanja. Iako klasični stil više nema tako stroga pravila, i dalje ga uglavnom karakterišu veliki komadi drvenog nameštaja na kojima se već na prvi pogled uočava spretna ruka majstora i graciozne linije. U novije vreme to je često izmešano sa modernim materijalima i vedrijim bojama što prostoru daje manje formalan, ali i dalje elegantan pečat. Takva beskompromisna mešavina starog i novog se često pokazuje kao dobitna kombinacija za prostore sa dugom tradicijom, kao što su stare kuće, vile, salonski stanovi itd.
 •  
  <<nazad | napred>>
  Akcijska ponuda Super cene Schleich Figure Životinja Sportska i fitnes oprema
  Intex Vodena Igraonica sa 2 bazena Akcija
  Party Paviljon 3 x 9 m Akcija
  Preciscivac Vazduha Akcija
  Leifheit Rolly Mobil 25795 Akcija
  Rasprodaja Poslednji Komadi
  Kućni, hotelski, kancelarijski sefovi